Početna stranica » Najlipše mjesto Hvara – župa Sućuraj

Najlipše mjesto Hvara – župa Sućuraj

206 pregleda

Sućuraj je lučko naselje na istočnom kraju, punti otoka Hvara. Hrvati su se ovdje doselili u 7. i 8. st. poslije Krista s područja ušća rijeke Neretve. Prva crkva koja je ondje podignuta, crkva sv. Pelegrina, i samostan redovnika sv. Bazilija datiraju iz 9. stoljeća.

Na temeljima toga samostana redovnici sv. Augustina u 13. st. sagradili su današnji samostan i crkvu sv. Jurja, svoga zaštitnika, po kojemu je mjesto dobilo ime. Već u to doba samostan su zapalili omiški gusari. Od sredine 12. stoljeća nad otokom Hvarom i Sućurjem vladaju razni tuđinci, ponajviše Mlečani.

Iako su Osmanlije pet puta napali, spalili i porušili Sućuraj, zbog turskih zlodjela i nasilja u Sućuraj su se 1646. godine sa svojim narodom doselili fratri iz Zaostroga, a oni iz Živogošća 1647. godine. Zaostrožani su sagradili samostan i crkvu sv. Ante, a Živogošćani samostan i crkvu sv. Križa. Tako su u malom mjestu Sućuraj u 17. st., kao zlatnom vremenu sućurajske povijesti, bile tri župe, tri crkve i tri samostana. U to vrijeme ovdje su boravila tri biskupa, a u crkvi sv. Jurja ukopan je makarski biskup
fra Bartul Kačić Žarković. U 18. stoljeću Sućuraj je u zastoju i nazadovanju, a u prvoj polovici 19. st. veliki broj Sućurana umro je od kuge i „od mizerije”. Siromaštvo i početak masovnoga iseljavanja u inozemstvo uzrokovala je peronospora, bolest vinove loze. Osnovna škola u Sućurju počela je raditi 1817., inicijativom fra Ante Šimića. Nastava se održavala u župnom dvoru. Učitelji su bili župnici. Do 1883. godine čak je i u crkvi službeni jezik bio talijanski. Od sredine 19. st. vrijeme je velikoga uspona i procvata Sućurja koji je dugo godina bio u rukama autonomaša, protivnika sjedinjenja Dalmacije s Hrvatskom.

Nažalost, stara crkva sv. Jurja iz 13. st. srušena je 1896. po naredbi kotarskog poglavarstva u Hvaru. Godine 1897. sagrađena je nova kamena crkva
sv. Jurja. Nešto poslije, s Prvim svjetskim ratom prekinut je sav procvat i uspon Sućurja u kojemu je zavladala glad i bolest „španjolica”.

Posljedice jugoslavenstva
Nakon 1918. godine u Sućurju je osnovana jaka projugoslavenska demokratska stranka i zloglasna organizacija jugoslavenskih nacionalista ORJUNA, čiji su članovi… (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]