Početna stranica » Mural s temom raspela uvršten u Registar engleske nacionalne baštine

Mural s temom raspela uvršten u Registar engleske nacionalne baštine

153 pregleda

Crkva svete krunice u Oldhamu u Engleskoj zatvorena je 2017. godine, a njenim zatvaranjem u pitanje se dovelo očuvanje umjetničkog djela – zidne slike raspela umjetnika Georga Mayer-Martona.

Pod nazivom „Raspelo”, djelo stoji unutar sada zatvorene crkve na imanju koje je u vlasništvu biskupije Salford koja je posljednjih pet godina izražavala zabrinutost da bi mural, ukoliko se ne zaštiti, mogao propasti ili biti oštećen od strane vandala.

Mural je djelo poznatog mađarskog umjetnika Georga Mayer-Martona, židova koji je pobjegao iz Europe tijekom Drugog svjetskog rata. Ovo djelo napravio je 1955. godine kombinirajući mozaik i fresku u njegovoj izradi. Krist na križu te aureole likova Marije i Ivana apostola su izrađene mozaik tehnikom, a preostali zidni prostor oslikan je freskama. 

Catholic News Agency izvjestila je kako je, konzervatorska organizacija SAVE Britain’s Heritage,  koja se bavi očuvanjem svih najvažnijih kulturnih djela u Ujedinjenom Kraljevstvu, tražila od  organizacije Historic England da bivšu crkvenu zgradu proglasi povijesnim mjestom što bi zaštitilo mural od propadanja, vandalizma ili uništenja uslijed ponovne izgradnje.

Borba da se spasi katolički mural u zatvorenoj crkvi trajala je pet godina i sada je napokon urodila plodom. Prvobitni zahtjev iz 2017. godine za zaštitu ovog umjetničkog djela odbijen je s obrazloženjem da su freske prekrivene i da se smatra da više nisu netaknute s obzirom da su freske većim dijelom bile prekrečene 1980-ih. Međutim, tijekom sljedećih pet godina, ispitivanja su pokazala da su freske, ispod sloja boje, ipak sačuvane te da se djelo može vratiti u izvorno stanje. 

Uzimajući u obzir prethodno navedeno te neupitnu umjetničku vrijednost djela, „Oldham Mural” je ove godine uvršten u Registar engleske nacionalne baštine kao kulturno dobro II. stupnja. U ovaj registar upisuju se dijelovi povijesnog okoliša čija vrijednost se ocijeni kao značajan povijesni, arheološki, arhitektonski ili umjetnički interes sa ciljem da se originalan izgled nekog predmeta, zgrade ili djela zaštite te da im se osiguraju uvjeti u kojima bi se očuvali i ostali neoštećeni.

U izvješću Katoličke biskupske konferencije Engleske i Walesa, Sophie Andrea – potpredsjednica Odbora za baštinu Biskupske konferencije, komentirala je: „Mural Georgea Mayer-Martona u Crkvi svete krunice u Oldhamu od velike je važnosti. Odbor za baštinu raduje se suradnji s biskupijom Salford i svim zainteresiranim stranama kako bi se osigurala zaštita i pravilno očuvanje ovog izvanrednog umjetničkog djela.”

Komentirajući novi status murala, britanski Ministar odjela za nacionalnu baštinu Nigel Huddleston naglasio je: „Ovaj zadivljujući zidni mural u crkvi Svete krunice zaslužuje biti uvršten u Registar engleske nacionalne baštine kao kulturno dobro II. stupnja. To će zaštititi jedinstveni mural i služiti kao važan podsjetnik budućim generacijama na bijeg mađarskog umjetnika Georgea Mayer-Martona od nacističkog progona.”