Početna stranica » Kristov poziv za sva vremena

Kristov poziv za sva vremena

347 pregleda

Katedrala Gospe od Almudene, Madrid

Tada gradić, a danas svjetska metropola Madrid preuzeo je 1561. godine naslov prijestolnice jednoga od najmoćnijih kraljevstava svih vremena. Španjolska vlast u svom je zlatnom razdoblju konkviste dala izgraditi mnogo gradova, crkava i utvrda, ali je gradnja katedrale u novom glavnom gradu izostala – sjedište crkvene vlasti, s katedrom nadbiskupije, ostalo je u susjednom Toledu. Tek je papa Leon XIII. ustanovio Madridsku biskupiju, koju je Pavao VI. uzdigao na razinu nadbiskupije. Tako je godine 1883. ipak započela gradnja katedrale u Madridu, posvećene Gospi od Almudene, pomoćnice u oslobođenju Madrida od Maura. Katedrala je zauzela mjesto gdje je do 11. stoljeća stajala džamija, a na istom brijegu podignuta je i velebna kraljevska palača.

Arhitekt Francisco Cubas osmislio je katedralu u neogotičkom stilu, s dvostrukim tornjem, ali je ionako usporena gradnja bila zaustavljena zbog Građanskoga rata. Tek je 1950. godine nastavljen projekt, uz stanovite izmjene u izgledu fasade. Konačno se u duhu klasicizma gotovo uklopila u jedinstvenu cjelinu na brijegu, uz postojeću kraljevsku palaču. Gradnja velebne katedrale dovršena je tek u lipnju 1993., kad ju je posvetio sv. Ivan Pavao II. prilikom apostolskog pohoda.

Neogotički interijer katedrale u Madridu impozantan je i broji mnoštvo raznolikih sporednih kapelica. Kapelicu Presvetoga sakramenta ukrasio je primjerice slovenski isusovac Ivan Marko Rupnik prepoznatljivim bizantinskim izrazom u mozaiku. Svodovi i unutrašnjost kvadratne kupole urešeni su jarkim bojama, specifičnim za ovaj predio Španjolske. U zapadnom pak transeptu uređen je uzvišeni sporedni oltar s velebnim poliptihom, čije središte zauzima kip Gospe od Almudene, zaštitnice katedrale i grada. A u kripti katedrale koju ispunja monumentalnih 400 stupova nalazi se slika Gospe od ljiljana iz 16. stoljeća.

Središnji prostor prezbiterija umjetnički je dovršen tek 2004. godine. Glavni oltar nadsvođuje Otajstvena kruna, autora Kika Arguella, inicijatora Neokatekumenskoga puta. Svjetlost dopire kroz sedam vitraja: u središnjem vitraju upisano je Gospino ime Maria, a u ostalima izraz „riječ” na šest svjetskih jezika, aludirajući na utjelovljenu Riječ Božju. Ispod vitraja, u stilu ranokršćanskih ikona, naslikano je šest freski, s prikazima otajstava Isusova života: Krštenje, Preobraženje, Raspeće, Prazan grob, Uzašašće i Silazak Duha Svetoga. U središtu je prikaz Krista Svevladara u njegovu drugom dolasku u slavi, koji dominira cijelom katedralom. Desnicom blagoslivlja vjernike, a ljevicom drži evanđelje s izdvojenim riječima: „Ljubite svoje neprijatelje. Dolazim brzo.” Kako znakovita i utješna poruka za suvremeno društvo obuzeto predapokaliptičnim strahom pred kaosom smrti!