Početna stranica » Koliko zarađuju učitelji?

Koliko zarađuju učitelji?

153 pregleda

Učiteljsko zanimanje je među najslabije plaćenim zanimanjima – tako se obično misli. Ali, koliko oni stvarno zarađuju? Uspoređujući primanja i uvjete rada u nekoliko europskih zemalja, rezultati su pokazali ogromne razlike.

Učitelji u osnovnim školama na početku karijere imaju godišnju plaću u prosjeku od 26 tisuća eura bruto. Nastavnici u gimnazijama i stručnim školama mogu računati s 1 300 eura više. Kod ovih podataka radi se o prosjeku za cijelu Europsku uniju. Pritom su razlike između zapadne i istočne Europe ogromne.

Učitelji u Luksemburgu zarađuju skoro tri puta više od EU prosjeka. Istovremeno njihovi kolege u Bugarskoj i Rumunjskoj mjesečno za svoj rad dobiju samo trećinu prosječne EU-plaće. Mjesečna primanja rastu s iskustvom i godinama radnoga staža. Nakon prosječno provedenih 28 godina u struci, prosvjetni radnici u Europi dosegnu maksimalni platni razred, a koliko je to novca ovisi o državi u kojoj rade.

U Luksemburgu nastavno osoblje na vrhuncu karijere im godišnju plaću od oko 140 tisuća eura bruto dok njihovi kolege u Poljskoj primaju tek desetinu te svote. U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili Srbiji još i manje.

Sve u svemu, učitelji baš i ne zarađuju mnogo. A koliko radnoga vremena u to ulože? Učitelji u poljskim osnovnim školama službeno apsolviraju 478 radnih sati, a u Nizozemskoj i Latviji skoro dva puta više. Zanimljivo je pritom da poljski učitelji samo trećinu svoga radnoga vremena provedu u radu s učenicima što je puno manje od europskoga prosjeka.

Čini se da učitelji u Europi dobar dio svoga radnoga vremena potroše na birokraciju, umjesto da se koncentriraju na ono najvažnije – nastavu jer je kvalitetno obrazovanje od ključnoga značaja za budućnost neke zemlje.