Početna stranica » Kamo će otići da Vincijeva slika Isusa?

Kamo će otići da Vincijeva slika Isusa?

141 pregleda

U studenom ove godine svjedočili smo najskupljoj dražbi jedne umjetničke slike u povijesti. Predmet je bio slika Leonarda da Vincija, Salvator Mundi. Donedavno je bilo nepoznato tko je bio kupac.

Tko bi mogao platiti 450 milijuna dolara za sliku koja prikazuje Isusa Krista? To se pitao cijeli svijet otkako je u studenom za tu svotu prodana na aukciji. Američke dnevne novine New York Times objavile su kako je kupac bio saudijski princ Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Po svemu sudeći, ovo će djelo novi dom imati u muzeju Louvre Abu Dhabi, koji je tek nedavno otvoren.

Salvator Mundi ili Spasitelj svijeta prodan je u New Yorku za približno 382 milijuna eura. Prema navodima aukcijske kuće Christie’s koja je bila zadužena za dražbu, ova je slika najskuplje prodana umjetnina na jednoj dražbi. Očekivalo se da će slika doseći cijenu od oko 100 milijuna dolara, a donedavno je rekorder bila slika Les femmes d’Alger ili Žene Alžirke koja je prodana za 179 milijuna dolara.

Slika Salvator Mundi danas je jedina Da Vincijeva slika u privatnom posjetu i tek jedna od 20-ak slika čija je autentičnost neupitna. Sliku je Da Vinci načinio oko 1500. godine, otprilike u doba kad je nastala i svjetski poznata Mona Lisa. Slika je veličine 65 x 45 cm i prikazuje Isusa Krista en face. Desna mu je ruka uzdignuta u pokret blagoslova, a u lijevoj drži kristalnu kuglu. Nekoć je ova slika bila u posjedu engleskoga kralja Karla I. (od 1600. do 1649.). Iz kraljeva posjeda u jednom je trenutku prešla u posjed vojvode od Buckinghama. Godine 1763. njegov je sin odlučio prodati sliku, a od toga se trenutka slici gubi svaki trag.

Oko 1900. godine ova se slika pojavila u umjetničkoj zbirci engleske trgovačke obitelji Cook. No nije bilo poznato da je to Da Vincijev original. Stoga je 1958. godine bila prodana za 45 britanskih funti. I ponovno je slika nestala. Kad je 2005. ponovno otkrivena, stručnjaci su pristupili slici i potvrdili da je riječ o Da Vincijevu djelu. Pošto je objavljena nepatvorenost slike, ona je bila izložena u jednoj izložbi Da Vincijevih djela u prostorijama Nacionalne galerije u Londonu 2011. godine. Otada je ova slika već nekoliko puta mijenjala vlasnika.