Početna stranica » Kako se prezivaju kraljice i kraljevi?

Kako se prezivaju kraljice i kraljevi?

125 pregleda

Britanska kraljevska obitelj živi u žiži javnosti, što se potvrđuje i velikim brojem gledatelja kraljevskoga vjenčanja princa Harryja i njegove zaručnice Meghan Markle sutra, 19. svibnja. No neke pojedinosti iz njihovih života ipak nisu svima jasne.

Jedna od pojedinosti koje mnogi ljudi ne znaju o britanskoj kraljevskoj obitelji jest njihovo prezime. Ljude to uglavnom iznenadi, ali oni su toliko poznati da jednostavno ne trebaju prezime.

No u slučaju da član kraljevske obitelji ipak treba koristiti svoje prezime, primjerice u školi ili u vojsci, onda imaju pravo izbora. Evo kako bi se sve mogli prezivati članovi britanske kraljevske obitelji.

Prije 1917. godine članovi kraljevske obitelji nisu imali nikakvo prezime. Jednostavno su se služili svojim vlastitim imenom uz ime dinastije kojoj su pripadali. Neke od povijesnih britanskih kraljevskih dinastija bile su Tudor ili York. No 1917. godine kralj George V. odlučio promijeniti tradiciju. Službeni naziv njegove dinastije bio je „Saxe-Coburg-Gotha“, njemačkoga podrijetla. Kralj George dao je dinastiji novo ime – „Windsor“. Do promjene je došlo uslijed netrpeljivosti na početku Prvoga svjetskog rata. A prezime Windsor jednostavno je došlo od naziva jednoga od brojnih kraljevskih dvoraca, dvorca Windsor.

No nije bilo samo riječi o promjeni naziva dinastije. Kralj George V. odredio je da će Windsor biti također prezime kraljevske obitelji. I danas se britanska kraljevska obitelj identificira s dinastijom Windsor, a uglavnom je Windsor ujedno i njihovo prezime.

A kad je na vlast došla Elizabeta II., došlo je do novih izmjena. Godine 1953. okrunjena je za kraljicu, a njezin tadašnji muž Philip Mountbatten, nekadašnji grčki i danski princ, u tom je trenutku postao je vojvoda od Edinburgha. Godine 1960. Elizabeta i Philip odlučili su istaknuti jedinstvenost njihove obitelji u odnosu na sve ostale kraljevske obitelji. Stoga su odredili kako će prezime njihove obitelji i djece biti „Mountbatten-Windsor“. Tako je ostalo do danas.

Ipak, postoje iznimke. Svaki član šire kraljevske obitelji koja nosi titulu „Kraljevsko visočanstvo princ“ ili „Kraljevsko visočanstvo princeza“ zapravo ne treba isticati prezime. Ako žele ili trebaju, mogu naglasiti prezime Mountbatten-Windsor, ali to nije obveza. Tako je postupila primjerice princeza Anna u vjenčanomu listu iz 1973. godine.

Neki članovi kraljevske obitelji kao prezime koristili su naziv zemljišnoga posjeda koje im pripada. Primjerice, kad su princ William i princ Harry služili vojsku, bili su poznati kao „William Wales“ i „Harry Wales“, jer je njihov otac princ od Walesa. A princeze Eugenie i Beatrice (kćeri princa Andrewa, mlađega brata princa Charlesa) potpisuju se kao „Eugenie York“ i „Beatrice York“, jer je njihov otac vojvoda od Yorka.

Postoji još nekoliko prezimena kojima se služe članovi kraljevske obitelji. Djeca kraljevske princeze Anne preuzela su jednostavno prezime svoga oca, Phillips. A kći princa Edwarda (još jedan mlađi brat princa Charlesa) nosi prezime Windsor, bez dodatka Mountbatten.  

Na službenoj stranici britanske kraljevske obitelji stoji sljedeće: „Kraljevsko obiteljsko prezime ne predstavlja zakon.” Tako nitko nije primoran koristiti svoje službeno prezime. Jednako, novookrunjeni kraljevi i kraljice ne moraju se služiti zakonitostima svoga prezimena, prema svojim prethodnicima.

Zaključno govoreći, zanimljivo je kako je zamršen splet prezimena kojima se služi britanska kraljevska obitelj. Tehnički, njihovo je prezime Windsor, a izravni potomci kraljice Elizabete mogu se služiti prezimenom Mountbatten-Windsor.