Početna stranica » Kad je terorizam kročio u raj…

Kad je terorizam kročio u raj…

135 pregleda

Nakon džihadističkih samoubilačkih napada u Šri Lanki na Usrks ove godine stanje u ovoj južnoazijskoj državi još uvijek je vrlo napeto. I dalje vrijedi vanredno stanje. Nakon osvetničkih napada kršćana na džamije i prodavnice u vlasništvu muslimana, vlasti su odredile policijski sat.

Turisti pak obilaze Šri Lanku u veliku luku. Oko 70 % hotelskih rezervacija za mjesec svibanj otkazano je, kako izvještava New York Times. Čak ni snažno uvećane mjere sigurnosti nisu to mogle spriječiti. U nekim luksuznim odmaralištima angažirali su posebne zaštitare, čak i pse koji mogu nanjušiti eksplozivne naprave. Brojni hotelijeri strahuju da će morati zatvoriti svoje smještajne kapacitete i raspustiti radnike u turizmu.

Donedavno je oko 2,5 milijuna turista godišnje posjećivalo ovaj otok. Turizam se posebno snažno razvijao u proteklih 10 godina, otkako je ugašen tamošnji građanski rat koji se vodio između većinskoga singal…. i manjinskoga tami… stanovništva. Za tekuću 2019. godinu računalo se s povećanjem prihoda iz turizma, osobito nakon što je turistička tvrtka Lonely Planet koja se bavi ocjenjivanjem, organizacijom i promidžbom turističkih destinacija pohvalila upravo Šri Lanku.

Službeno su džihadisti odgovorni za smrt barem 250 ubijenih. S tim se slažu i navodi Islamske države koji su preuzeli odgovornost za napade. Do ovoga se događaja smatralo da su muslimani u Šri Lanki umjereni, a ne radikalni. Može se pretpostaviti kako su muslimanski stanovnici Šri Lanke koji su neko vrijeme boravili i zarađivali radeći poslove u državama Arapskoga poluotoka prihvatili nešto radikalnija učenja Islama te ih počeli provoditi u djelo po povratku u domovinu.