Početna stranica » Jedanaest savjeta za bolju ispovijed

Jedanaest savjeta za bolju ispovijed

511 pregleda

Ponekad napustimo ispovjedaonicu pitajući se jesam li to dobro učinio? Jesam li trebao biti konkretniji? Jesam li bio dovoljno iskren? U nastavku teksta donosimo jedanaest savjeta svećenika kako ispravno gledati na ovaj sakrament i u skladu s tim pristupati ispovijedi.

 1. Ispitujući savjest suočavamo se sa svojim grijesima, ali kad idemo na ispovijed, suočeni smo s Božjom ljubavlju, milosrđem i oproštenjem.
 2. Nakon što kažete koliko je prošlo od vaše posljednje ispovijedi, ukratko recite svećeniku o sebi (jeste li slobodni, u vezi, preudali se, časna sestra). Ako znamo vašu situaciju, pomaže nam da vas savjetujemo.
 3. Grijesi su loš izbor a ne neugodne emocije; zato priznajte svoje grijehe, a ne svoja emocionalna stanja.
 4. Počinjeni grijesi vrijeđaju Boga, ali priznati grijesi utapaju se u Božjem milosrđu. Dakle, kada priznate svoje grijehe svećeniku u sakramentu pomirenja, znajte da i vi pjevate hvalu Bogu za njegovo veliko milosrđe.
 5. Česta ispovijed je dobra za vašu dušu! Grijesi, posebno duboko ukorijenjeni ili uobičajeni grijesi, zahtijevaju strpljenje i ustrajnost. Nikada se nemojte predati, bez obzira koliko puta počinili isti grijeh. Ispovijed je sakrament iscjeljenja i baš kao i tjelesne rane, i duhovnim ranama može trebati neko vrijeme da u potpunosti zarastu.
 6. Ispovijed se ne odnosi toliko na to koliko ste loši, već na to koliko je dobar Bog.
 7. Svećenik je poput liječnika: kada odete liječniku, kažete mu što vas je boljelo s manje ili više detalja kako bi znao kako vas najbolje izliječiti. I zapamtite: vidio je mnogo pacijenata s istim simptomima. Vjerujte mu, poslušajte njegov savjet i uskoro ćete ozdraviti!
 8. Bog najbolje djeluje s jednostavnim, poniznim priznanjem grijeha. Bogu ne treba roman. Već ga je pročitao. Ponos i nepokajanje ponekad se kriju ispod mnogih riječi. Govoreći jednostavno i jasno, imenujući svoje grijehe je kao da smo svučeni za Križ, za smrt naših grijeha i uskrsnuće oproštenja.
 9. Samo idi, bez obzira na sve. Božja je ljubav jača od naših grijeha.
 10. Za mnoge bi ljude najveći napredak u ispovijedi bio prelazak s promatranja kao obveznog, apstraktnog popisa grijeha na obnavljanje odnosa s Bogom.
 11. Ispovijed nije samo oproštenje grijeha, to je susret s Kristom.