Početna stranica » Jaglac – Primula veris

Jaglac – Primula veris

480 pregleda

Narodni nazivi:
jagorčevina, jagorčika, jaglika, jeglič, galčina, golčica, grmulica, pramaliće, gospodična, sunašce

Jaglac je zeljasta trajnica s oko 6 cm dugim podankom gusto obraslim korijenjem. Listovi su u prizemnoj rozeti, duguljasto jajasti, a prema bazi se suzuju. Cvate u ožujku i travnju, a cvjetovi su izrazito žute boje i mirišu na med, skupljeni na vrhu uspravne, bezlisne stabljike. Pradomovina jaglaca je Europa i zapadna Azija. Ljekoviti jaglac omiljena je proljetnica. Voli vapnenasta tla, a raste po livadama i travnjacima u brdskim područjima. U Hrvatskoj je vrlo česta biljka, a najčešća vrsta je primula vulgaris (proljetni jaglac ili obična jagorčevina).

Ljekovita svojstva i primjena: Najljekovitiji jaglac je onaj koji cvjeta u svibnju i ima tamnožuti cvijet. U ljekovite svrhe skuplja se ponajprije podanak (korijen), ali i cvjetovi. Ubrani cvjetovi stave se jedan dan na sunce, potom se suše 3 tjedna u hladu i onda još 5 sati na suncu, a tako se sačuva njihova lijepa žuta boja. Korijen se vadi u rujnu, dobro se opere i suši u hladu. Nešto manja, ali ipak velika ljekovita svojstva i primjenu imaju i proljetni jaglac (primula vulgaris), kao i visoki jaglac (primula elatior).

U cvjetovima jaglaca ima mnogo ljekovitih tvari, a pogotovo eteričnoga ulja, gorke ekstraktivne tvari, primula kamfor, jedan glikozid, ciklamin, malo saponina i žuta boja. Zelena čaška sadrži vitamin C. Korijen sadrži osobito mnogo saponina i zato je vrlo dobar za rastvaranje i izbacivanje nagomilane sluzi. Jaglac je ponajprije izvanredan lijek protiv kašlja, ali se njime liječi i niz drugih bolesti: glavobolje uzrokovane neurozom, migrene, živci i nesanica, uklanja sklonost moždanom udaru, jača srce i vrlo dobro djeluje kod upale srčanoga mišića, pojačava rad bubrega, odstranjuje kamence iz mjehura, izbacuje mokraću i štetne tvari iz organizma, čisti krv, uklanja iz tijela otrove koji uzrokuju giht i reumu, pročišćava dišne organe, izbacuje nagomilanu sluz iz tijela.

Čaj od korijena: Jednu čajnu žlicu narezanoga korijena prelije se 1/4 litre hladne vode i pusti da zakipi te kuha 5 minuta na laganoj vatri, ostavi 20 minuta poklopljeno, procijedi i doda malo meda ili smeđega šećera. Ovaj aromatični čaj pijemo 2 – 3 šalice dnevno kao lijek protiv navedenih bolesti, osobito kod problema s bronhima, jakoga kašlja, a izbacuje nagomilanu sluz iz dišnih organa.

Čaj od cvjetova: Dvije vrhom pune velike žlice osušenih cvjetova jaglaca stavi se u šalicu vrele vode, ostavi 10 minuta, procijedi i zasladi domaćim medom. To je od Boga dan čaj protiv svih prehlada dišnih organa, ali jednako tako i kod napadaja slabosti, neuralgije, migrene i nesanice. U pripremi čaja primjenjuju se često i svježi cvjetovi, iako imaju znatno manje ljekovitih tvari.

Čajna mješavina: Izmiješa se 100 g jaglaca, 50 g lavande, 30 g češerića hmelja, 20 g gospine trave i 10 g odoljenova korijena. Čajnu žličicu mješavine stavi se 5 minuta u šalicu vrele vode i procijedi. Dnevno se piju 3 – 4 šalice toploga čaja. Djelotvoran je protiv nesanice, slabih živaca, bolova i pečenja u tabanima, a pijemo ga po 2 šalice prije spavanja. Za čišćenje krvi, protiv gihta i reume preporučuje se čajna mješavina jaglaca, bazginih (zovinih) mladica, koprive i maslačka. Čajna mješavina jaglaca, anisa, komorača i podbjela lijek je protiv kašlja.

Liker od jaglaca: Napuni se jednolitrena boca svježim cvjetovima ili podancima jaglaca, doda se malo metvice i prelije rakijom te ostavi na suncu 3 – 5 tjedana ili na toplome mjestu, a potom procijedi. Na litru dobivene tekućine doda se pola kilograma smeđega šećera. Po jedna mala čašica ovoga likera uzima se ujutro natašte i navečer prije spavanja.

Sirup od korijena: U šalicu vode stavi se jedna velika žlica dobro opranoga i usitnjenoga podanka jaglaca. Kad proključa, kuha se 5 minuta na laganoj vatri, procijedi i dodaje toliko žutoga šećera ili meda dok ne nastane gust sirup. Dnevno se uzimaju 2 – 3 male žlice kao lijek, osobito kod problema s bronhima, jakoga kašlja i za izbacivanje nagomilane sluzi iz dišnih organa.

Oprez! Predoziranje može izazvati povraćanje i proljev. Ne smiju ga uzimati trudnice i dojilje, osobe koje su alergične na acetilsalicilnu kiselinu i oni koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.