Početna stranica » Izaslanstvo Bosne Srebrene u Ruandi

Izaslanstvo Bosne Srebrene u Ruandi

135 pregleda

Dan uoči obljetnice bosanski franjevci su posjetili mjesto fra Vjekine smrti, u neposrednoj blizini crkve Svete Obitelji u Kigaliju, glavnom gradu Ruande

Povodom 21. obljetnice smrti misionara fra Vjeke Ćurića, bosanskoga franjevca koji je ubijen u Kigaliju, glavnom gradu Ruande 31. siječnja 1998. godine, u posjet ovoj afričkoj zemlji stigli su i franjevci iz Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene, kojoj je pripadao pokojni fra Vjeko. U posjet Ruandi stigli su fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, fra Juro Tokalić, župnik u župama Sokoline i Vrbanjci, fra Josip Adrić, provincijski krojač Bosne Srebrene, koji će ostati neko vrijeme u Ruandi i poučiti lokalne franjevce šivanju habita te fra Damir Pavić, tajnik Provincije.

Dan uoči obljetnice bosanski franjevci su posjetili mjesto fra Vjekine smrti, u neposrednoj blizini crkve Svete Obitelji u Kigaliju, glavnom gradu Ruande. Onamo su pošli zajedno s mjesnim franjevcima iz misije Kivumu i učenicima Centra Fra Vjeko Ćurić te se zajedno pomolili za njega i prisjetili se njegove smrti prije 21 godinu.

Istoga dana bosanski franjevci su u pratnji fra Ivice Perića, franjevca misionara koji je nastavio fra Vjekino djelo nakon njegove smrti, posjetili i filijalnu crkvu misije Kivumu, koja se nalazi u naselju Mpushi.

Fra Ivica Perić ponosno ističe da Centar Fra Vjeko Ćurić, koji danas brine za približno 700 djece i mladih od predškolske do srednjoškolske dobi, živi i dalje se razvija zahvaljujući donacijama koje stižu od hrvatskoga naroda. Spomenuo je kako je prošle godine, zahvaljujući donacijama bosanskih franjevaca fra Ante Ivanovića i fra Ivice Matića, napravljena krovna konstrukcija kojom je natkriven plato u Centru na kojem se održavaju prigodne priredbe i jutarnje smotre prije početka škole. Nedavno je u okviru proširenja Centra završen i internat za djevojke, a uskoro započinje izgradnja sličnoga objekta za mladiće.

Hvala Bogu za sva plemenita i milosrdna djela naših misionara koji u evanđeoskom duhu služe potrebnima u predivnoj afričkoj zemlji Ruandi.