Početna stranica » Ispit savjesti za studente

Ispit savjesti za studente

147 pregleda

Iskoristi ova pitanja kako bi imao najbolju akademsku godinu do sada.

Sada je to vrijeme u godini! Nastava je počela i imaš priliku organizirati svoj semestar onako kako želiš. Zašto baš u ovome trenutku ne bi zastao i razmislio kako želiš proživjeti novu akademsku godinu? Proći će za trenutak, zato odvoji nekoliko minuta i zadaj sebi ciljeve. Studenti na fakultetu imaju mnogo borbi i gomilu pritiska, te društvenih očekivanja i svatko na svoj način proživljava takve situacije. Zato pročitajte „studentski” ispit savjesti u nastavku i pribilježite nekoliko stvari koje vas pogađaju. Godina će vam zasigurno biti daleko najbolja.

Odnosi

Studiranje je jedinstveno vrijeme za upoznavanje ljudi tijekom kojega jednostavno možete pronaći one koji dijele slične interese. Tome dodajmo i činjenicu da dijelite ista mjesta gdje možete jesti, spavati i učiti, a u sjajnom ste položaju za gradnju prijateljstva. Stoga, evo nekoliko pitanja koja će vam pomoći da razmislite o vašim odnosima:

Jesam li u ovom semestru otvoren za stvaranje novih prijateljstava? S kojim prijateljima bih trebao provesti više vremena tijekom ovoga semestra, a s kojima manje? Njegujem li odnose s članovima svoje obitelji? Zovem li roditelje, baku, djeda, braću i sestre da ih pozdravim i vidim kako su, a ne samo kada nešto trebam od njih? Što je s izlascima? Ako postoji netko tko me zanima, radim li nešto na tome da poboljšam taj odnos prema naprijed ili je situacija nedefinirana i ja se oslanjam na svoje emocije?

Studij

Razmislite o vremenu koje vam je potrebno za studiranje i postavite sebi sljedeća pitanja: Znam li organizirati svoje vrijeme? Posvećujem li svaki dan dovoljno vremena učenju? Shvaćam li svoju nastavu ozbiljno? Gdje i kada najbolje učim? Koristim li tu spoznaju o učenju na način koji najbolje djeluje na mene, čak i ako moji prijatelji ne uče na isti način? Kasnim li na predavanje? Je li način na koji sam ranije studirao dovoljno djelotvoran ili trebam pokušati nešto promijeniti?

Slobodno vrijeme

Ako ne učite i niste na predavanju, kako provodite svoje vrijeme? Kao i mnogo stvari u životu, i ova ravnoteža između obveza i slobodnoga vremena je vrlo važna, zapravo ključna. Nije dobro da slobodno vrijeme u potpunosti provodite na društvenim mrežama, nego biste se trebali posvetiti i ljudima oko vas. Ako se, pak, vrlo često osjećate usamljeno, tužno ili prazno, možda bi bilo dobro ponovno procijeniti kako provodite svoje vrijeme. Ako to ne uspije, razmislite da se obratite studentskom psihologu ili savjetniku. Oni su tu za vas – ta ne morate se potpuno raspasti kako biste im se obratili. Reagirajte na vrijeme.

Evo još nekoliko pitanja vezanih za slobodno vrijeme: Jesam li zadovoljan načinom na koji provodim svoje slobodno vrijeme? Što bih mogao učiniti da svoje vrijeme upotpunim? S kime provodim svoje slobodno vrijeme? Trebam li se više družiti s drugim ljudima? Trebam li se povremeno povući kako bih napunio svoje vlastite baterije? Vježbam li? Provodim li vrijeme vani? Opijam li se? Shvaćam li da je pijanstvo težak grijeh – i, ovisno o mojoj dobi, zločin?

Vjera

Kako u životu svakog čovjeka, tako je i u životu studenta najvažnije održavati i njegovati odnos s Bogom. Iskoristite ova pitanja kako biste uvidjeli koliko je vaš odnos s Bogom čvrst: Idem li nedjeljom na svetu misu? Imam li vrijeme za molitvu? Jesam li se potrudio izgraditi prijateljstvo sa svojim katoličkim kolegama? Borim li se protiv teških grijeha? Izbjegavam li situacije za koje znam da će me dovesti do grijeha? Ispovijedam li se redovito? Živim li ono u što vjerujem ili postupam različito ovisno o situaciji u kojoj se nađem? Kada bi netko promatrao moj život, da li bi mogao reći da sam uzorni kršćanin?