Početna stranica » Humanitarno djelovanje u 2019. godini

Humanitarno djelovanje u 2019. godini

110 pregleda

Raste broj djece u svijetu kojima je potrebna humanitarna pomoć. Nužna je međunarodna suradnja kako bi se odgovorilo na zadovoljavajući način.

Međunarodni fond za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF) objavio je izvještaj u kojem stoji da je za oko 41 milijun djece u 59 zemalja svijeta potrebno osigurati čistu vodu, prehranu, obrazovanje, zdravlje i zaštitu. Za ispunjenje tih potreba u 2019. godini potrebne su gotovo četiri milijarde dolara – procjenjuje UNICEF. Od djece kojima je humanitarna pomoć u ovom trenutku najpotrebnija, agencija Ujedinjenih naroda istaknula je sirijske izbjeglice i zemlje koje ih primaju, odnosno Egipat, Jordan, Libanon, Irak i Tursku; potom 6,6 milijuna djece u Jemenu; te djecu u Demokratskoj Republici Kongu, Siriji i Južnom Sudanu.

Izvršna ravnateljica UNICEF-a, Henrietta Fore upozorila je da zalaganje za zaštitu djece nikada neće biti dovoljno naglašeno, te istaknula da je djeci u područjima pogođenim sukobima za potpuno cijeljenje nevidljivih ratnih ožiljaka prijeko potrebno sigurno mjesto za igru, boravak s vlastitom obitelji i psihosocijalna potpora. UNICEF zajedno sa suradnicima namjerava nastaviti što je započeo u prošloj godini, posebno se zauzimajući za osiguranje pristupa čistoj vodi za oko 43 milijuna osoba, te osnovno obrazovanje za oko 10 milijuna djece, cijepljenje najmanje 10 milijuna i liječenje više od četiri milijuna djece.

Zaštita djece, odnosno prevencija, njega, zdravstvene usluge i obrazovanje zahtijevaju odgovarajuće financiranje. Međutim, zaraćene strane sve više zanemaruju međunarodno humanitarno pravo i priječe dolazak humanitarne pomoći, ograničavajući time i mogućnost zaštite djece. Primjerice, u Demokratskoj Republici Kongo UNICEF je primio samo trećinu od 21 milijuna dolara namijenjenog za programe zaštite djece u 2018. godini, a sirijskoj je djeci pak uskraćeno oko jedne petine sredstava namijenjenih za njihovu zaštitu. Otuda polazi i zahtjev za dosljedno zajedničko djelovanje upućen međunarodnoj zajednici kako mnogi ne bi ostali u pozadini.