Početna stranica » Heroji ljeta

Heroji ljeta

132 pregleda

Već duže vrijeme planiram napisati nekoliko riječi zahvale za sve dobro što nam pružaju vatrogasci, ali nažalost kako to s njima često bude – obično su ostavljani negdje sa strane, sve dok nam ne zagori za petama.

Ovaj put, daleko od ikakvih požara, već s velikom zahvalnošću za njihov uistinu humani i požrtvovni posao, prisjećamo se svih vatrogasaca koji će 4. svibnja obilježiti i Međunarodni dan vatrogasaca, kao i spomendan svoga pratitelja i zaštitnika svetoga Florijana.

Kad upitate građane što rade vatrogasci, odgovor koji najčešće možete dobiti uglavnom bude isti – oni gase vatru. Poneki sugovornici znaju spomenuti i neke druge aktivnosti, pa se prisjete njihovih intervencija kod izljeva vode ili neobičnih spašavanja životinja sa stabla. To su zapravo njihovi najčešći poslovi. Međutim, vatrogasci u svome operativnom dijelu poslovanja obavljaju i mnoštvo drugih aktivnosti. Oni interveniraju od prometnih nezgoda pa sve do uklanjanja posljedica vremenskih nepogoda. Redovno sudjeluju u raznim potragama, kao i svim drugim spašavanjima za koje dobiju dojavu ili molbu građana. Stoga je oduvijek poznato kako ljudi posebno vole i cijene uniformu vatrogasca. Oni spašavaju naš život, imovinu i sve što nas okružuje – izlažući se nevjerojatnim uvjetima rada i pritom žrtvujući svoj život.

Vatrogasci u svakome trenutku trebaju biti spremni za učinkovito obavljanje svoje dužnosti. Disciplina im treba biti na visokom nivou, a za svakodnevnu pripravnost nalaže im se provođenje raznih kondicijskih vježbi, rješavanje taktičkih zadatka te kontrole vozila i ostale opreme. Kako bi olakšali svoj posao, ali i zbog poticanja suradnje između vatrogasaca i drugih stručnjaka u spašavanju, u Parizu je 1900. godine osnovana Međunarodna zajednica vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF). Ova organizacija danas predstavlja tehnički najveću vatrogasnu organizaciju na svijetu, a okuplja milijune članova u 39 zemlje Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Osim organizacije raznih konferencija i natjecanja namijenjenih vatrogascima, redovno objavljuju i sveobuhvatnu statistiku o broju nastalih požara, broju upućenih telefonskih poziva, kao i broja stradalih i ozlijeđenih stanovnika u mnogim zemljama širom svijeta.

Austrija – vatrogasna sila

Prema podatcima CTIF-a za 2017. godinu, na svakih 1000 stanovnika u prosjeku se dogode 4 požara, dok na svakih 200 požara u prosjeku smrtno strada 1 osoba. Na 1000 stanovnika, u prosjeku se upute 43 poziva za vatrogasnu intervenciju, a od toga njih 61 % budu pozivi u kojima se pruži i medicinska pomoć. Pozivi upućeni vatrogascima zbog prometne nesreće čine 3 % poziva, lažni pozivi predstavljaju 7 % poziva, ostali 23 %, a tek 6 % poziva vatrogascima uputi se zbog zaista nastaloga požara. Što se tiče distribucije požara, u 38 % slučajeva požar se odnosi na zapaljene građevine. Dosta manje požara odnosi se na goruću travu i nisko raslinje (21 %), smeće (11 %), vozila (13 %) i šume (2 %), dok sve ostalo što može gorjeti predstavlja 15 % svih uzroka nastalih požara. U 2015. godini, najviše požara zabilježeno je u Sjedinjenim Američkim Državama. Od ukupno 1,9 milijuna požara i 33,6 milijuna poziva za vatrogasnom intervencijom, u ovoj zemlji od požara je stradalo 3250 stanovnika i ozlijeđeno njih više od 15 tisuća. Gledajući u postotku, najviše požara dogodilo se u Nizozemskoj koja je na 1000 stanovnika u prosjeku imala više od 7 požara. Najopasniji požari događaju se u Bjelorusiji gdje na 100 požara život izgubi 8 stanovnika.

Sjedinjene Američke Države danas imaju i najveći broj profesionalnih vatrogasaca, vatrogasnih vozila i vatrogasnih postaja. U odnosu na broj stanovnika, u Europi se kao vatrogasna sila ističe Austrija koja ima više od 8 tisuća vatrogasnih vozila te 240 tisuća dobrovoljnih vatrogasaca. To čini čak 2 % njihova stanovništva. Kina kao najmnogoljudnija zemlja na svijetu ima 7,6 milijuna vatrogasaca koji čine 0,6 % njihova stanovništva. Kod njih je zanimljivo što 98 % tih vatrogasaca čine volonteri. Dobro vatrogasno ustrojstvo postoji i u Republici Hrvatskoj. Predvodi ga Hrvatska vatrogasna zajednica kao krovna vatrogasna organizacija koja objedinjuje sve vatrogasne organizacije i postrojbe u zemlji. Ona okuplja više od 1700 vatrogasnih društava i 150 000 članova, odnosno 60 dobrovoljnih vatrogasnih društava s preko 1000 vatrogasaca.

Hrabri i požrtvovni

Znate li tko ima najspretnije vatrogasce na svijetu? (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.