Početna stranica » Halal plan za budućnost indonezijske ekonomije

Halal plan za budućnost indonezijske ekonomije

128 pregleda

U najmnogoljudnijoj islamskoj državi Indoneziji ponovno je za predsjednika izabran Joko Widodo. Novi stari predsjednik iznova se izborio protiv protukandidata Prabowa Subianta i njegovih strogo salafitskih sljedbenika. No trenutno mora paziti na snažna radikalna islamska strujanja koja već nekoliko godina postoje u ovoj državi.

Predsjednik Widodo već je najavio da želi razviti ekonomiju u skladu sa šerijatom i da će predložiti odgovarajući plan za provedbu. Predviđeno je da do 2024. godine Indonezija postane vodećim proizvođačem usluga i robe koje odgovaraju islamskom vjerskom pravu, odnosno koje bi bile halal (dopuštene, dozvoljene).

Premda kršćani smiju nesmetano konzumirati i halal hranu, ipak se postavlja pitanje opstanka kršćanske zajednice u Indoneziji. Inače, kršćanstvo je ondje manjinska vjera, s oko 10 % ukupnoga broja stanovništva, odnosno 24 milijuna kršćana. No u terorističkim napadima ne stradavaju samo kršćani, nego svi umjereni vjernici koji se ne drže strogoga tumačenja islamske vjere.