Početna stranica » Glazbena obitelj Bach

Glazbena obitelj Bach

431 pregleda

Svima su poznata djela Johanna Sebastiana Bacha, a njegovo ime je sinonim za barokni žanr. Jedan je od najproduktivnijih skladatelja koji je ikada živio, s 1128 skladbi dovršenih tijekom 65 godina života, što znači da je u prosjeku skladao po jedan glazbeni komad svakih 20 dana.

Imao je 20 djece, od kojih su neki i sami postali poznati skladatelji. Četvorica njegovih sinova postali su vrlo uspješni. Razvili su očev barokni žanr i glazbu u smjeru klasicizma i romantizma.

Wilhelm Friedemann Bach (1710. – 1784.)

Bachovo drugo dijete i najstariji sin, Wilhelm Friedemann Bach, bio je općepriznati genij – orguljaš, improvizator i skladatelj. Usprkos njegovom muziciranju, njegova teška osobnost i nespremnost da piše u modernijem klasičnom stilu doveli su do toga da ga glazbena zajednica protjera i na kraju je umro u siromaštvu.

Glazbi ga je podučavao otac, koji je za njega osmislio tečaj postepenog učenja klavijature i kompozicije. Wilhelm Friedemann Bach je preuzeo ovaj tečaj, unaprijedio ga i nastavio podučavati nekoliko skladatelja koji su kasnije postali poznati, uključujući Johanna Gottlieba Goldberga po kojem je Johann Sebastian Bach jednu od svojih skladbi nazvao „Goldbergove varijacije”.

Carl Philipp Emanuel Bach (1714. – 1788.)

Carl Philipp Emanuel Bach je najpoznatiji od Bachove djece. Bio je drugi sin Johanna Sebastiana Bacha i peto dijete s njegovom prvom suprugom Marijom Barbarom. Carl Philipp Emanuel Bach bio je utjecajan skladatelj tijekom razdoblja glazbene tranzicije od baroknog stila do klasike i romantizma. Bio je poznat kao „Berlinski Bach”.

Iako je diplomirao pravo, njime se nikad nije bavio već je postao član Kraljevskog orkestra. Još za svoga života stekao je slavu te se smatralo da je njegovo muziciranje nadmašilo očevo. Njegovi vršnjaci Haydn i Beethoven su ga veoma cijenili, a poznato je da je Mozart govorio: „[Carl Philipp Emanuel] Bach je otac, mi smo djeca.”

Johann Christoph Friedrich Bach (1732. – 1795.)

Johann Christoph Friedrich Bach bio je uspješan glazbenik koji je svirao čembalo i bio koncertni majstor na kraljevskom dvoru u Bückeburgu, gdje je i dobio nadimak „Bückeburg Bach”. Skladao je stotine sonata, simfonija, oratorija, liturgijskih zborskih skladbi i moteta, opera i pjesama.

Grof Wilhelm, na čijem dvoru je radio, bio je oduševljen talijanskim glazbenim stilovima i zbog toga je Johann Christoph Friedrich Bach morao prilagoditi vlastite skladbe kako bi bile bliske tom stilu. Iako uslovljen glazbenim ukusom svog pokrovitelja, pri skladanju je uvijek nastojao zadržati stilske crte svog oca te brata Carla Philippa Emanuela Bacha.

Johann Christian Bach (1735. – 1782.)

Johann Christian Bach bio je najmlađi sin Johanna Sebastiana Bacha. Glazbeno obrazovanje je stekao od oca koji ga je podučavao sve do svoje smrti nakon čega je otišao živjeti sa svojim bratom Carlom Philippom Emanuelom Bachom, koji je bio zadužen za nastavak njegovog obrazovanja.

Johann Christian Bach je dio života proveo u Italiji, gdje je prešao na katoličanstvo i svoje vrijeme posvetio pisanju sakralne glazbe. Kako je njegov ugled rastao, postao je popularan i u Engleskoj te je dobio priliku premijerno izvesti tri opere u Kraljevskom kazalištu. Kraljica Charlotte bila je toliko impresionirana njegovim djelima da ga je imenovala glazbenim učiteljem na svom dvoru nakon čega je dobio nadimak „Engleski Bach” ili „Londonski Bach” po kojem je i dan danas poznat.