Početna stranica » Fra Emanuel Josić magistrirao na Muzičkoj akademiji

Fra Emanuel Josić magistrirao na Muzičkoj akademiji

121 pregleda

U srpnju ove godine, fra Emanuel Josić, franjevac Bosne Srebrene, magistrirao je na Odsjeku za dirigiranje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u klasi profesorice Jasenke Ostojić. U ispitnoj komisiji njegova stručnoga ispita bili su prof. Ostojić, predsjednik komisije prof. Dario Vučić, prof. Rešad Arnautović te asistenti Alma Aganspahić i Emir Mejremić. Magistarski ispit položio je najvišom ocjenom.

Fra Emanuel je dobitnik nekoliko nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Sudjelovao je na „Natjecanju solo pjevača Bruna Špiler”  na kojemu je 2015. godine osvojio nagradu za najljepši muški glas. Sljedeće je godine na „Međunarodnom natjecanju slavenske glazbe”, u Moskvi osvojio dvije prve nagrade i to iz solo pjevanja i komorne glazbe. Tijekom studija vodio je dva bogoslovska zbora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu „Fra Nenad Dujić” i „Fraternitas”, a prije dvije godine osnovao je i mješoviti zbor „Magnificat” s kojim bilježi brojne nastupe. Na Međunarodnom natjecanju zborova „Lege Artis” održanome u Tuzli 2017. godine sa bogoslovskim zborom „Fra Nenad Dujić”, osvojio je nagradu za najbolje izvedeno sakralno djelo. Prošle je godine sa istim snimio CD koji bi uskoro trebao biti publiciran.

Fra Emanuel Josić, rođen je 13. lipnja 1990. godine u župi Šikara kraj Tuzle. U Tuzli je završio osnovnu i srednju glazbenu školu, odsjek za solo pjevanje te odsjek za glazbenu teoriju i pedagogiju. Franjevački habit obukao je 2010. godine u Šikari. Diplomirao je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 2017. Iste godine je zaređen za svećenika. Zbog izvanrednoga glazbenoga dara, pokojni prof. glazbe fra Slavko Topić, predložio ga je Upravi Provincije i Profesorskom zboru za studij glazbe.

U rujnu 2012. godine fra Emanuel je započeo studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na odsjeku za solo pjevanje, u klasi profesorice Paše Gackić. Na prijedlog prof. Čestmira Mirka Dušeka prebacio se na odsjek dirigiranja.

Fra Emanuel je sada imenovan profesorom na Franjevačkoj teologiji, pored toga vrši službu drugoga meštra bogoslova i samostanskoga ekonoma.