Početna stranica » Duhovne vježbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

Duhovne vježbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

137 pregleda

Duhovne vježbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu održane su od 26. veljače do 1. ožujka 2020. godine. Voditelj programa duhovnih vježbi bio je prof. dr. Ante Vučković, OFM. Uz članove samostanskog bratstva u Nedžarićima, u vježbama su sudjelovali i fra Benedikt Vujica, fra Antun Perković i fra Božidar Štrkalj.

Program je svakoga dana započinjao euharistijskim slavljem i molitvom jutarnje. Poslije evanđelja fra Ante je održavao prigodnu homiliju osvrćući se prvenstveno na netom navještenu Božju riječ. Na Pepelnicu je naglasio tri vrste pravednosti na koje nas Isus poziva. Prva se tiče našeg odnosa prema drugima i sastoji se u davanju milostinje. Druga je bitno vezana uz naš odnos prema Bogu i svoju konkretizaciju nalazi u molitvi. Treća se pravednost sastoji u postu u kojem se ogleda naš odnos prema samima sebi. Drugoga dana fra Ante je oslanjajući se na Isusove riječi potaknuo prisutne da svoj život predaju Bogu odričući se samih sebe i noseći svoj križ. U petak se osvrnuo na pitanje posta koje danas pored duhovnog značenja poprima mnoga druga tumačenja i shvaćanja. Subotnja čitanja protumačio je bitno naglašavajući važnost činjenja dobra, a ne zla i neprestanog truda oko traženja dobra u drugima koji su kraj nas. Posljednjeg dana promišljao je o našem društvu obilja kojemu je potrebno iskustvo pustinje kako bi se dublje iskusila Božja prisutnost.

Prijepodnevni program sastojao se u kratkim uputama koje je fra Ante upućivao prisutnima kako bi oni mogli najprije samostalno razmatrati, a potom poslijepodne u grupama po trojica izmjenjivati ono o čemu su promišljali. Okvirni naslov programa mogao bi glasiti „Duhovne vježbe i biografija” jer je cilj traganje za Božjom prisutnošću u našoj biografiji. Rad u grupama temeljio se na Lukinu evanđelju iz kojega je duhovnik svakoga dana predlagao dvije teme za razmatranje. Oslanjajući se na događaj Navještenja Mariji, prisutni su promišljali o okolnostima koje su prethodile njihovu rođenju. Činjenica da su Isusovi roditelji išli na popis govori o Isusovoj vezanosti uz pojedino mjesto i ujedno potiče na promišljanje o mjestima koja su svakoga od prisutnih osobno vezala i u kojima se mogu čitati Božji tragovi. Sljedeće su teme bile vezane uz naše ime i uz hram te uz običaje i učitelje, pozivajući se na Isusovo prikazanje u hramu i njegov razgovor s učiteljima u hramu. U petak se tematizirao događaj Isusova krštenja i silaska Duha Svetoga te rodoslovlje Isusovo koje govori o Isusovu zakonskom porijeklu. Potaknuti tim temama prisutni su imali zadatak promisliti svoje krštenje i krštenje u Duhu kada su osjetili da im je Bog bio najbliže. Isusovo je rodoslovlje temelj za promišljanje o našem porijeklu i o našoj životnoj mreži koja se sastoji od raznovrsnih obiteljskih odnosa. Subotnji rad u sklopu duhovnih vježbi bio je posvećen Isusovim kušnjama na osnovu kojih su prisutni razmišljali o osobnim životnim kušnjama i o snazi Duha u njihovom životu.

Uz navedene sadržaje u sklopu duhovnih vježbi molio se srednji čas, služba čitanja i večernja molitva, a naposljetku se častilo Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu. U petak je slavljena i pobožnost puta križa, a u subotu pokorničko bogoslužje uz prigodu za ispovijed. Neka ovi duhovni sadržaji doista budu svima onima koji su sudjelovali na duhovnu izgradnju i na izgradnju Tijela Kristova, koje je Crkva. 

fra Zoran Topalović