Početna stranica » Država s najpoželjnijom putovnicom

Država s najpoželjnijom putovnicom

117 pregleda

Prema istraživanju koje je provela agencija Henley Passport Index Japan je država koja je u ovu godinu ušla s najsnažnijom putovnicom na svijetu.

Naime, Japanci sa svojom putovnicom mogu ući u čak 190 država svijeta dok je Južna Koreja, u odnosu na prethodne godine, poboljšala poziciju na listi pridružujući se Singapuru i nudeći pristup u čak 189 država. Što se tiče azijskoga kontinenta, Kina je napredovala za skoro 20 mjesta u samo dvije godine što ju je s 85. pozicije koju je imala u 2017. godini stavilo na 69. mjesto.

Dobre rezultate bilježe i europske zemlje budući da su zemlje članice Europske unije s Norveškom i SAD-om popunile mjesta iza tri vodeće zemlje. Međutim, Velika Britanija i dalje doživljava blagi pad na rang-listi.

Dakle, prvo mjesto kada je riječ o putovnicama i dalje ima Japan čiji stanovnici mogu otputovati u čak 190 država, zatim slijede Singapur i Južna Koreja sa 189, onda dolaze Francuska i Njemačka sa 188, Danci, Finci, Talijani i Šveđani mogu otputovati u 187 zemalja, a stanovnici Luksemburga i Španjolske u 186.

Također, na listi su visoko pozicionirane i Austrija, Nizozemska, Norveška, Portugal, Švicarska, Velika Britanija i SAD.