Početna stranica » Došašće objašnjeno za djecu – malu i veliku!

Došašće objašnjeno za djecu – malu i veliku!

192 pregleda

Danas započinje vrijeme adventa ili došašća. U nastavku pročitajte o čemu se zapravo radi – jezikom razumljivim i djeci!

Uvijek kad su pred nama posebno ugodni događaji, jako se radujemo i jedva čekamo. Tako i tijekom ovih zimskih tjedana došašća. Jer od Prve nedjelje došašća započinje vrijeme priprave za Božić.

U došašću se radujemo zbog dolaska Isusa, Sina Božjega, na Božić. Otuda dolazi i naziv – došašće – dolazi Isus. To je svetkovina Isusova rođenja, njegov rođendan.

Od 1. prosinca do 25. prosinca traju posebni dani, njih  24. Stoga na adventskim kalendarima koji se mogu kupiti ili pripraviti, postoje 24 vratašca. Prvi takav adventski kalendar izrađen je prije više od 160 godina. I što se bliži blagdan Božića, sve se više radujemo otvoriti nova vrata na tom kalendaru.

Prva nedjelja došašća uvijek se obilježava na prvu nedjelju nakon 26. studenoga. To znači da došašće svake godine traje različit broj dana. Tih tjedana slave se svete mise kojima se vjernici posebno pripravljaju za Božić. U mnogim crkvama slave se mise zornice, u radno jutro, prije nego što počne svakodnevica. Pale se svijeće na adventskom vijencu i pjevaju se posebne pjesme u kojima se očekuje dolazak Krista Spasitelja.

I u domovima se uređuju i postavljaju adventski vijenci. Svake nedjelje došašća na tom vijencu palimo novu svijetu. Sve do četvrte nedjelje došašća, kad na vijencu gore sve četiri svijeće. Svjetlo svijeća pokazuje nam da se bliži Isusovo rođenje. U njemačkom govornom području čak postoji pjesmica: „Advent, Advent, ein Lichtlein brennt.” – u prijevodu na hrvatski: došašće, došašće, gori jedno malo svjetlo.

Kad se na adventskom vijencu zapali četvrtu svijeću i kad su na adventskom kalendaru otvoren zadnja vrata, kad se u obiteljskom domu okiti božićno drvce, tad znamo da će uskoro nastupiti Božić, Isusov rođendan. Pa, dragi čitatelji, želimo vam blagoslovljeno došašće!