Početna stranica » Dodjela nagrada Zaklade Ratzinger za 2017. godinu

Dodjela nagrada Zaklade Ratzinger za 2017. godinu

167 pregleda

Dana 18. studenog, u dvorani Clementina u sklopu Apostolske palače u Vatikanu, upriličena je dodjela nagrade Zaklade Ratzinger. Ovu nagradu Sveta Stolica dodjeljuje svake godine, a ove je godine nagrađeno troje laureata. Među njima je bio i poznati estonski skladatelj Arvo Pärt. On je time postao prvi glazbenik koji je dobio tzv. „Nobelovu nagradu za teologiju“.

Skladatelj Pärt zahvalio se Svetom Ocu na svoj način. Sjeo je za klavir i odsvirao vlastitu skladbu Oče naš s njemačkim tekstom Gospodnje molitve. Pjevanjem ga je pratio 13-godišnji sopranist Matteo Ruggeri, član zbora Voci bianche (Bijeli glasovi) Nacionalne glazbene akademije svete Cecilije, koju je osnovao papa Siksto V. Ovu skladbu koju je napisao 2005. godine Pärt je već izveo 2011. godine, uz 60. obljetnicu svećeničkoga ređenja pape Benedikta XVI.

U svom govoru uz dodjelu nagrada, papa Franjo objasnio je kako je odluka da ova nagrada bude dana skladatelju predstavlja „proširenje obzorja”, u skladu sa zamisli Benedikta XVI. Umirovljeni Papa i sam toliko često vrlo dirljivo govorio o lijepomu – privilegiranomu putu koji nas otvara za transcendentnost i vodi nas ususret Bogu.

Nekoliko riječi okupljenima je uputio i švicarski kardinal Kurt Koch. Naglasio je da skladatelj Pärt ima poseban stil kojim on uspijeva u dubokoj tišini promijeniti govor glazbe u današnjemu vremenu. Pohvalio je i ekumensku dimenziju ovogodišnje dodjele nagrade. Naime, prvi put su među laureatima istovremeno katolik, protestant i pravoslavac. Drugo dvoje nagrađenih su katolički teolog iz njemačkoga Bonna Karl-Heinz Menke te evangelički teolog iz Strassbourga Theodor Dieter. Treći laureat, 78-godišnji skladatelj Arvo Pärt, pripada Ruskoj pravoslavnoj Crkvi. Smatra se danas najizvođenijim živućim skladateljem.

Do danas je nagradu Ratzinger dobilo 15 teologa različitih kršćanskih denominacija te jedan glazbenik. Osim počasti, laureati dobivaju i novčanu nagradu u iznosu od 30.000 eura.

U nastavku poslušajte izvedbu skladbe Oče naš ovogodišnjega laureata Zaklade Ratzinger.