Početna stranica » Deset zapovijedi za vozače

Deset zapovijedi za vozače

145 pregleda

Brza vožnja, psovanje i gurkanje – tijekom upravljanja autom u čovjeku isplivaju primitivnosti. Prije deset godina stoga je Vatikan objavio smjernice za vozače. A one vrijede i danas.

„Ne ubij!” glasi prva od deset zapovijedi – za vozače. Ovaj posebni dekalog za sudionike u prometu zapravo je bit tzv. zapovijedi za pastoral prometnica, koje je 24. svibnja 2007. objavio Papinski savjet za pastoral migranata i putnika. U njima se ne radi samo o prednostima i nedostacima moderne pokretljivosti ili o duhovnim impulsima na ulici, nego i o analizama ponašanja i savjetima u vezi s njima. „Auti dovode do toga da u čovjeku isplivaju primitivnosti i tako donose uglavnom ružne rezultate”, zapisano je između ostaloga. Čovjek vozila, primjerice, rado koristi da bi se pohvalio i dominirao nad drugim ljudima. Osim toga psuje dok vozi i ponaša se neodgovorno. Stoga ovaj dokument tematizira moralnim aspektima upravljanja vozilom i naglašava da onaj tko vozi mora kontrolirati sama sebe, uvidjeti smisao prometnih propisa i biti svjestan rizika vožnje.

No radi se i o moralnoj odgovornosti svih sudionika u prometu koji ponekad krše petu (Ne ubij!) i sedmu Božju zapovijed (Ne ukradi!). Lakomislena duhovna odsutnost i neopreznost u cestovnom prometu tomu se suprotstavljaju. Smjernice za pastoral prometnica naglašavaju i kršćanske kreposti vozača – ljubav prema bližnjemu, trezvenost, pravednost i nadu. Nadi pritom pripada uputa da se prije početka vožnje prekrižimo i molimo tijekom vožnje, ili pak da se zaustavljamo na strateški važnim „duhovnim točkama”. Obnovimo svoje znanje o Deset zapovijedi za vozače:

  1. Ne ubij!
  2. Koristi cestu kao mjesto razmjene među ljudima, a ne kao mjesto smrtne pogibelji!
  3. Budi pristojan, častan i trezven. To će ti pomoći da izbjegneš nepredvidive trenutke!
  4. Budi dobrostiv i pomozi svomu bližnjemu u potrebi, osobito unesrećenima!
  5. Ne koristi auto kao izraz jakosti i dominacije, ili kao priliku za grijeh!
  6. Ljubazno uvjeravaj mlade i one ne baš mlade da, ako nisu u stanju voziti, to i ne čine!
  7. Pruži pomoć obitelji nastradalih!
  8. U pravi tren spoji krivca za nesreću s njegovim žrtvama, kako bi mogli iskusiti oslobodilačku snagu praštanja!
  9. Štiti najugroženije sudionike u prometu!
  10. Budi odgovoran prema drugima!