Početna stranica » Đakonsko ređenje franjevaca Bosne Srebrene

Đakonsko ređenje franjevaca Bosne Srebrene

52 pregleda

Na prvu nedjelju došašća, 29. studenog, u oratoriju samostana sv. Pavla u Nedžarićima u Sarajevu, pomoćni biskup banjolučki fra Marko Semren zaredio je osmoricu kandidata za đakonat Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Iako je ovo veliko slavlje, ne samo za Provinciju, već za čitavu mjesnu Crkvu, proslavljeno je vrlo skromno pridržavajući se svih preporuka nadležnih institucija, zbog trenutne nepovoljne epidemiološke situacije u našoj domovini. U koncelebraciji s biskupom Semrenom bili su provincijalni ministar Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, meštar bogoslova fra Danijel Nikolić, dekan Franjevačke teologije fra Danimir Pezer i 15-ak drugih svećenika.

Na samom početku misnog slavlja sve prisutne pozdravio je gvardijan samostana u Nedžarićima fra Mile Babić, tom prilikom fra Mile je čestitao ređenicima, njihovim obiteljima i župnim zajednicama iz kojih su proistekli ređenici. Poseban razlog za slavlje imaju Vitežani jer su iz njihove župe čak trojica ređenika, a to su: fra Zoran Topalović, fra Zdenko Frljić i fra Fabio Badrov. Uz njih trojicu fra Marko je zaredio još: fra Josipa Jazvića iz župe sv. Josipa u Gornjoj Dubici, fra Antonia Baketarića iz župe sv. Franje u Rumbocima, fra Daria Matanovića iz župe sv. Petra i Pavla u Tuzli, fra Antonia Gašića iz župe sv. Ante u Sivši i fra Nikolu Matoševića iz župe Duha Svetoga u Novoj Biloj.

Fra Marko Semren u svojoj propovijedi istaknuo je četiri faze njihovog poziva kojem su se oni odazvali. Prva je faza upravo taj Božji glas koji ih je pozvao, a na koji su oni spremno odgovorili svojim: Evo me! Druga je faza naviještanje Radosne vijesti, ovdje je fra Marko upozorio ređenike da su pozvani naviještati evanđelje, a ne neku politiku koja nikad nije dugog vijeka. U trećoj fazi koja je najvažnija, a to je sudjelovanje u službi oltara tj. slavljene sakramenata i euharistijske žrtve. Na kraju ostaje još svoje propovijedanje i slavljenje pretočiti u djela ljubavi najprije prema siromašnima i najpotrebnijima.

Na kraju svoje propovijedi fra Marko je još dodao: Vi vjernici mnogo zahtijevate od svojih crkvenih službenika. Imate i pravo. No, morate znati da je poziv i služba crkvenih pastira zahtjevna. Tko se darovao u punoj velikodušnosti svoje mladosti, ostaje čovjek, i svaki dan taj čovjek u njemu traži da uzme nazad ono što je dao. Trajna je borba ostati potpuno raspoloživ i Kristu i bližnjima. Crkvenim službenicima nisu potrebni komplimenti. Potrebno im je da kršćani, o kojima na različite načine vode brigu, pokažu i dokažu da njihovi duhovni pastiri nisu uzalud darovali svoj život.

Misno slavlje uzveličalo je pjevanje zbora koji se sastojao od bogoslova i njihovih prijatelja s Muzičke akademije u Sarajevu, a sve pod dirigentskom palicom fra Emanuela Josića. Na kraju svetog misnog slavlja novim đakonima i njihovim obiteljima čestitao je mnogopoštovani otac provincijalni ministar fra Jozo Marinčić.

fra Matej Juričević