Početna stranica » Čudo milosrđa u sudnici dobroga suca

Čudo milosrđa u sudnici dobroga suca

148 pregleda

Ova istinita nadahnjujuća priča o milosrdnom sucu i prijestupniku koji dobiva priliku za novi život u pratnji ljubavi i podrške navodi nas na promišljanje o ispravnosti vlastitih prosudbi i ophođenju prema drugima i samima sebi, te nas pita: „Ljubimo li doista?”

Prije 16 godina u sudnici u Michiganu, ispred suca Morrowa stajao je 27-godišnjak Edward Martell priznajući krivnju za proizvodnju i prodaju kokaina. Tijekom izricanja presude koja je Martella mogla poslati u zatvor na 20 godina, Morrow mu je odlučio pružiti životnu priliku.

Sudac okruga Wayne pokazao je blagost i razumijevanje osudivši Martella na samo tri godine uvjetne kazne. I dok je iznenađeno slušao izricanje kazne, u Martellu je odzvanjala slijedeća rečenica koju mu je uputio Morrow:

„Gosp. Martell, ne morate biti vani prodajući drogu. Velike stvari su u vama. Izazivam vas, budite izvršni direktor tvrtke Fortune 500.”

Zapanjujuće, sudac je otišao još i dalje. Iako je Martell bio odlučan u namjeri poboljšati se i voditi sretan život, to nije morao učiniti sam. Morrow je htio pokazati Martellu koliko vjeruje u njega.

Rekao sam Edu: „Moja su ti vrata uvijek otvorena, uzmi moj broj. Hoću znati što radiš, i želim biti dio tvoga života”. Dao sam Edu priliku. Svatko zaslužuje da se njime postupa s velikim osjećajem ljudskosti i da mu se na važnosti”, rekao je sudac.

Život se mijenja

Od toga trenutka Martell je znao da može računati na Morrowa. Redovito bi sjedio u sudnici i promatrao suca u akciji, nakon čega bi dvojica zajedno otišli na ručak. Iz njihovih dugotrajnih razgovora Morrow je uvidio koliko je bio u pravu pružajući Martellu priliku u životu.

Martell mu je otkrio kako ga je odgojila samohrana mama koja je proživljavala velike financijske borbe. „Odrastajući nisam shvaćao koliko nam je bilo teško, sve do kasnije dobi kada sam postao žrtva mnogih iskušenja koja ovdje stoje pred mladim ljudima.” Sa samo 13 godina izrečena mu je prva presuda za krivično djelo, što ga je odvelo u daljnje prijestupe, napuštanje srednje škole i mnoga sudska saslušanja. „Bio sam pred mnogo sudaca, najmanje njih 20. Prekršio sam zakon u većini gradova okruga Wayne. Znao sam da ću otići u zatvor. Pretpostavljam da sam trebao samo ljubav”, objasnio je Martell.

Od saslušanja s Morrowom prije 16 godina, Martellov život se preokrenuo. Nakon završene više škole, otišao je na Sveučilište Detroit Mercy, gdje je završio među prvima u klasi. Kako je želio otići na pravni fakultet, Martellu je trebao netko tko bi posvjedočio o njegovom karakteru i tako dokazao njegovu moralnu sposobnost za obavljanje takvoga posla. Ovdje je Morrow opet uskočio. „Svjedočio sam o njegovom karakteru i sposobnostima. Bila je to velika stvar. Ljudi su ga promatrali i donosili odluku o njegovoj sposobnosti, a da niti jedan dan nisu prohodali u njegovim cipelama.”

Prolazeći kroz još „obruča”, nekoliko tjedana Martell je čekao odgovor, koji je konačno stigao. Radosnu vijest da je primljen primio je sa suzama: „Samo sam plakao kao malo dijete”, rekao je.

Povratak na sud

Martell je položio pravosudni ispit, nakon čega se morao suočiti sa sudom  i sucem Morrowom – ovaj put da bi dao svečanu odvjetničku prisegu, te pokazao sucu kako s pravom vjeruje u njega. „Obojica smo bili tako sretni i vrlo uzbuđeni, ali pokušali smo to sakriti kao da i nije neka velika stvar, kako ne bismo izgledali vrtoglavo i glupo. Da je Ed nosio ruž za usne, mogli biste mu vidjeti mrlje ruža na oba uha, jer je toliko veliki bio osmijeh na njegovome licu. Bio je to pogled koji nikada neću moći zaboraviti”, rekao je sudac. Podijelili su zagrljaj i nekoliko suza, ali je možda najvažnije da su obojica bili na dobitku od svog prvog susreta prije 16 godina.

Martell je sada obiteljski čovjek s četvero djece i obećavajućom karijerom odvjetnika krivične obrane u Perkins Law Group kompaniji. Morrow je izvukao pouku kako raditi ne prosuđujući druge prema tome „odakle dolaze, kako govore i nedostaje li im dobrih odluka.” Njih dvojica planiraju pružiti potporu jedan drugome i na narednim životnim putovanjima. „Doživljavam ga kao sina.”, izjavio je sudac. Za Martella je njihov odnos jednako važan: „Morrow mi je otvorio ta vrata i pokazao pravi put, ali me nikada nije napustio. Osjećao sam se kao njegov sin, a on se ponosio mnome. Bilo je to sve o čemu sam sanjao.”

Martell sada namjerava iskoristiti svoju karijeru kako bi poboljšao kvalitetu života svoje djece i budućih generacija, te svojom pričom „utabati put drugima koji stoje na mjestu na kojemu sam bio ja tolike godine”.

Ovo svoje iskustvo, Morrow sažima jako lijepo: „Ljubav mijenja ljude.” To je najvažnija lekcija koju bismo svi trebali naučiti iz ove priče.