Početna stranica » Crkvi vraćen križ otuđen 1963. godine

Crkvi vraćen križ otuđen 1963. godine

118 pregleda

Godine 1963. iz katoličke crkve sv. Norberta u izbjegličkom kampu Friedland kod Göttingena u srcu Njemačke ukradeno je raspelo. Danas, nakon 56 godina, točnije 25. svibnja ove godine, to je raspelo vraćeno prvotnom vlasniku. Raspelo je bilo spremljeno u paketić i ostavljeno kod jednoga od sporednih oltara ove crkve. Objavio je to za ovu filijalnu crkvu nadležni župni ured Gospe od Mira u Göttingenu tijekom prošloga tjedna. Radi se o srebrnom raspelu koje je ovoj župnoj zajednici 1955. godine podario tadašnji predsjednik SR Njemačke Theodor Heuss. Do trenutka kad je otuđeno, resilo je svetohranište ove crkve.

Sad je potrebno odraditi restauraciju ovoga raspela. Stoga župa moli za donacije. Crkva sv. Norberta izgrađena je 1954. i 1955. godine kao „povratnička crkva“ u Friedlandu. Tamošnji izbjeglički kamp bio je prolazna postaja za stotine tisuća protjeranih i izbjeglih Nijemaca teratnih povratnika, a i danas su u tom mjestu smješteni brojni izbjeglice i raseljenici čiji status nije sasvim riješen.

Naizgled jednostavna i obična crkva sv. Norberta u Friedlandu, podignuta 1955. godine, zapravo je neobično umjetničko djelo. U njezinoj arhitekturi i unutarnjem uređenju oslikava se stil 50-ih godina te je pod zaštitom države.

Neki od bisera umjetnosti ove crkve jesu primjerice Put križa, višeslojni reljef „Logor zatvorenika“, ekspresionistički vitraj te slike poput one naslovljene „Madona iza vojničke žice“. Zanimljivo, kao baldahin iznad oltara u prezbiteriju crkve visi golema instalacija Isusove trnove krune. Vječno svjetlo uz svetohranište bilo je dar tadašnjega kancelara Konrada Adenauera, a već je spomenuto da je ukradeni i nedavno vraćeni križ darovao predsjednik Theodor Heuss.