Početna stranica » Čisti srce – pa neka se oboje ruke, nos i lice!

Čisti srce – pa neka se oboje ruke, nos i lice!

141 pregleda

Bog stvara čovjeka i daje mu prekrasan dar – da i on sam može osjetiti čudesnu ljepotu u stvaranju. Kada je u pitanju ono što zovemo umjetnošću, veliki broj nas odraslih ne usudi se „petljati u to”.

Ne usudimo se biti kao dijete, igrati se, odmoriti i opustiti, npr. slikajući. Jer, kao da se moramo time ili ozbiljno baviti pa biti podložni kritici i ocjenama ili nikako. Kažemo, da za umjetnost netko ima smisla, a netko nema. Uglavnom su nas ocijenili već u osnovnoj školi. Onda to ostavimo za one koji imaju smisla.

Nije li šteta da nakon što završimo školu samo tako ostavimo likovnu umjetnost, a da je ne iskoristimo kao izraz radovanja u ljepoti stvaranja, u istančavanju osjećaja za estetiku, u izražavanju sebe, svojih emocija… u igri i odmoru.

Glazbena umjetnost se dobro progurala i svi se njome dosta služimo. I neka je. Gotovo svaki čovjek se njome izražava u tuzi, sreći, u zbunjenosti, zaljubljenosti, molitvi. Pjeva za sebe ili u društvu. Ne mora imati osobito ugodan i uvježban glas.

Mi koji radimo s malom djecom u odgoju i obrazovanju imamo privilegiju zajedno s njima svakodnevno se izražavati u umjetnosti, bez opterećenja da će nas okolina ograničiti i reći kako se treba, a kako ne treba izraziti bojom, crtom… Mi se igramo, a svrha igre je učenje, dok nam je učenje igra.

Predlažem nekoliko jednostavnih i zabavnih likovnih aktivnosti u kojima možete biti vrlo kreativni, svoji, a kojima se možete i igrati sa svojim djetetom.

Iako će vam vjerujem biti simpatično i zanimljivo da se vaše dijete igra vodenim bojama i temperama, pomislit ćete možda da to pravi previše nereda i da dijete u tako razigranim aktivnostima nećete moći kontrolirati. Predlažem zato da nabavite dječje tempere, odnosno one na bazi vode (u malim bočicama, ima kupiti u trgovinama za kreativce), koje se vrlo lako peru s tijela, sa stola i odjeće. A, naravno, trebate slikati u blizini vode, na slobodnom stolu, pripremiti puno maramica, dalje od tepiha i odvojiti vrijeme da budete uz dijete. Ili bolje, zajedno se igrajte.

Isus u evanđelju kaže: „Ako ne postanete kao djeca nećete ući u kraljevstvo nebesko.”

Ove igre ne moraju biti samo za djecu nego i za svakoga koji će se usuditi potražiti u sebi dijete o kojemu Isus govori. I vi odrasli se možete igrati istim bojama koje sam predložila ako želite boju koju ćete lako oprati i pospremiti. Za sve ove aktivnosti treba vam samo paket običnoga bijelog papira i tempere osnovnih boja (druge željene ćete dobiti miješanjem). Sve ostalo ćete naći u svojoj kući. Vi ćete, naravno, smisliti još mnoštvo drugih ideja. A i kist uvijek možete uzeti u ruke.

  • Slikanje puhanjem (+ 2 god.)

Potrebno: papir, tempera, slamka za sok

 Boju, dosta razrijeđenu vodom, kapnite na papir. Uzmite slamku i pušite. Pušući napravite određeni oblik – sunce, zvijezdu, pauka, krokodila…

  • Slikajmo vilicom (+ 4 god.)

Potrebno: vilica (pribor za jelo), tempera, papir

Slikajte koristeći otisak vilice. Npr. preko cijeloga lista cvijet, drvo, pejzaž…

  • Slikajmo prstima i pamučnim štapićem

Potrebno: štapići s vrhovima od pamuka (štapići za uši), papir i tempera

Možete najprije prstom nanijeti gustu boju na cijeli papir. Neka se boja osuši. Uzmite kažiprstom boju koja će biti u kontrastu s podlogom (ako nam je podloga tamna, svijetlu ili obrnuto). Slikajte prstom spiralu, razigrane prugice… Na kraju uzmemo pamučni štapić, umačemo u boje i točkicama dovršavamo sliku. Za svaku boju koristite drugi štapić.

  • Pečat od krumpira (+ 2 god.)

Potrebno: krumpir, nožić, tempera i papir

Prerežite krumpir na pola. Nožićem na ravnoj površini krumpira iscrtajte cvijet, ribu, geometrijski oblik, slovo ili broj te izrezivanjem okolo načinite pečat. Umočite u boju te otiskujte na papir.

  • Pečat od role toaletnoga papira (+ 2 god.)

Potrebno: papirnata rola, škare, tempera i papir

Izrežite dno role na špiceve i malo ih zavrnite prema vani. Pravite otiske sunca umačući u žutu boju izrezani rub role.

Druga varijanta: rolu, na isti način izrezanoga dna, uzduž prerežite i savijte u krug manjega omjera. Zalijepite selotejpom da se ne odmata. Onda ćete otiskivanjem dobiti zvjezdice.

  • Otisci dobiveni povlačenjem kartona

Upotrijebite za slikanje komad debeloga kartona. Izrežite komad kartona u kvadrat širine 1 do 2 cm. Umočite karton u boju, slikajte povlačeći karton, ravnomjerno, u stranu valovito…

Boje stavite u plastične ili keramičke tanjuriće kako biste imali veću površinu boje za slikanje otiskivanjem.

Sveci su shvaćali da jedino mogu mijenjati svijet ako mu daju što čistije srce. Molimo i mi za čistoću srca sa svetim Franjom Asiškim:

BOŽE MOJ, DOPUSTI MI

Bože moj, dopusti mi, aleluja, mira Tvog da budem glas, aleluja.

Ima li mržnja bilo gdje, aleluja, daj da ljubav nosim tu, aleluja.

Ima li sumnja bilo gdje, aleluja, daj da vjeru nosim tu, aleluja.

Ima li očaj bilo gdje, aleluja, daj da nadu nosim tu, aleluja.

Ima li žalost bilo gdje, aleluja, daj da radost budem tu, aleluja.

Ima li tama bilo gdje, aleluja, daj da svjetlo budem tu, aleluja.