Početna stranica » Čičoka (lat. Helantus tuberosus)

Čičoka (lat. Helantus tuberosus)

484 pregleda

Čičoka je vrlo ljekovita biljka koja raste u divljoj prirodi. Stručni latinski naziv za ovu biljku je Helantus tuberosus, a u našem narodu ova biljka ima nekoliko naziva: čičoka, divlji krumpir i slatki krumpir. Prepoznatljiva je po visokoj stabljici koja naraste 2 – 5 metara i prekrasnim žutim cvjetovima koji su veliki oko 7 cm. Cvjeta u rujnu i listopadu. 

Sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo ljekovitih sastojaka. Najvažniji ljekoviti sastojak je inulin koji se i industrijski ekstrahira iz čičoke za potrebe medicine i zato je idealna hrana za dijabetičare. Osim toga, sadrži i mnogo kalija, fosfora, željeza, magnezija i kalcija. Isto tako, bogata je esencijalnim aminokiselinama te vitaminima A, B (osobito tiamin B1 i niacin B3), C i D. Ljekoviti sastojak čičoke je probiotik, što znači da regulira razvoj korisnih bakterija u crijevima koje su vrlo važne za naše zdravlje. Čičoka je vrlo korisna i za osobe koje imaju problema s kardiovaskulrnim bolestima jer smanjuje loš kolesterol i sprječava začepljenje vena.

Njezini ljekoviti sastojci jačaju krv i pomažu kod anemije i ostalih bolesti krvnih žila. Osim toga ljekoviti sastojci čičoke: jačaju imunitet i čitav obrambeni sustav tijela, povećava plodnost, jača libido, ima antibakterijsko i antioksidacijsko djelovanje, prirodni je diuretik, prevenira alergije organizma, jača kosti kod osteoporoze, regulira krvni tlak, smanjuje loš, a regulira dobar kolesterol, regulira stolicu i probavni sustav, dobra je i za mršavljenje. U nastavku vam donosim savjete kako ćete koristiti čičoku u prehrani i za izradu ljekovitih pripravaka.

Nekoliko korisnih savjeta vezanih uz čičoku. Čičoka se može koristiti kao kuhana, pečena, fermentirana, u svježem stanju, ali i sušena kada se samelje kao brašno te se od nje pravi čaj ili peče kruh. Može se dodavati mnogim varivima ili kao dodatak kuhanom ili pečenom krumpiru i kao salata. Kada se reže, kao i jabuka, brzo oksidira i crni, zato kada ju narežete ili ogulite, a ne upotrebljavate odmah, morate ju staviti u hladnu vodu u koju dodate svježe iscijeđeni sok od limuna. Ne mora se guliti kora jer je i ona jako ljekovita i treba ju samo dobro oprati i staviti 5 minuta u vodu s jabučnim octom u omjeru 2:1, pa poslije toga ponovno oprati kako bi bila bez eventualnih štetnih bacila, bakterija i virusa. Napominjem da na ovaj način perete čičoku kad god ju koristite te isto vrijedi za sve ostale savjete koji slijede.

Čaj od svježe čičoke. U pola litre hladne vode stavite 1 dobro oprani i naribani gomolj čičoke, nemojte ju guliti nego samo dobro operite i odrežite eventualno nepotrebne tvari na njemu. Stavite na peć, pustite da prokuha, skinite s peći, poklopite i ostavite poklopljeno pola sata. Nakon toga procijedite i polovicu popijte ujutro natašte, toplo i na gutljaje, a drugu polovicu popijte navečer pred spavanje. Pije se 3 tjedna, napravi se tjedan dana pauze i tako se kura može ponavljati. Ovaj čaj vrlo je djelotvoran kod dijabetesa, bolesti krvnih žila, jača imunitet i od njega se dobro mršavi.

Čaj od suhih gomolja čičoke. Uzmite gomolje čičoke, dobro ih operite četkom i očistite od nepoželjnih tvari, zatim ih izrežite na tanke kriške i rasporedite u protvan i stavite u zagrijanu pećnicu na 50 stupnjeva. Nakon sat vremena pećnica se otvori i ostavi se tako da se suši sve dok ne budu gomolji dobro osušeni. Zatim ih usitnite u mikseru, stavite u staklenku i dobro zatvorite da ne dolazi vlaga. Čaj zatim pravite na sljedeći način: u šalicu vrele vode stavite 1 veliku žlicu ovoga čaja, promiješajte, poklopite i ostavite 20 minuta poklopljeno. Nakon toga popijete toplo i na gutljaje, a ostatak gomolja je dobro pojesti. Pije se jedna šalica ujutro natašte, jedna tijekom dana i jedna pred spavanje. Pijete tako 3 tjedna, tjedan dana se napravi pauza i onda se ponovi kura i tako se stalno može ponavljati. Vrlo je djelotvoran ovaj čaj kod dijabetesa i bolesti krvnih žila. 

Čaj od čičoke i poriluka. Uzmite i dobro operite jedan gomolj čičoke i jedan poriluk s listovima. Sve zajedno dobro i sitno isjeckajte u mikseru i onda stavite u 1 litru hladne vode. Stavite zatim na peć, pustite da provri i onda kuhajte 5 minuta na laganoj vatri. Nakon toga skinite s peći, poklopite i ostavite poklopljeno pola sata i onda procijedite. Pripremljenu količinu popiti tijekom dana, s tim da se jedna šalica popije ujutro natašte i jedna navečer pred spavanje, a ostatak tijekom dana. Pijete ovaj čaj 3 tjedna, napravite tjedan pauze i tako se stalno kura može ponavljati. Ovaj čaj je vrlo djelotvoran kod dijabetesa i bolesti krvnih žila.

Sok od čičoke i poriluka. Operite dobro 2 gomolja čičoke i jedan poriluk. Uronite ih u mješavinu od 1 trećine jabučnoga octa i 2 trećine vode i ostavite 5 minuta. Zatim izvadite i dobro ih opet operite u čistoj vodi te ih očistite od nepoželjnih tvari. I onda od toga u mikseru napravite sok. U ovaj sok dodajte malo stevije u prahu i 1 malu žlicu maslinova ulja. Dobro izmiješajte i pola popijte ujutro natašte, a pola navečer pred spavanje. Pije se svakodnevno tijekom 3 tjedna, napravi se tjedan pauze i ponovno se pije tri tjedna. Kasnije kada imate mogućnost, ovo ponovite, jer čičoke nema uvijek. Sok je vrlo djelotvoran kod dijabetesa, bolesti krvnih žila, jača imunitet, pomaže kod neplodnosti i od njega se dobro mršavi. 

Čičoka s jogurtom. Uzmite jedan gomolj čičoke, operite ga po mojim uputama i onda naribajte. Zatim taj naribani gomolj dodajte u pola litre kefir jogurta i pojedite tijekom dana, s ili bez kruha. Ova količina se podijeli na tri obroka, ujutro natašte jedna trećina, tijekom dana jedna i navečer pred spavanje jedna trećina. To je izvanredan lijek za šećeraše, osobe s visokim tlakom, povišenim trigliceridima te kod probavnih smetnji. Može se ovo jesti svaki dan bez prestanka sve dok navedeni zdravstveni problemi ne nestanu ili se barem znatno ne poprave. Umjesto ribanja, može se od očišćenoga gomolja napraviti sok u sokovniku, dodati u jogurt i popiti, s ili bez kruha.

Salata od čičoke. Uzmite po pola kg gomolja čičoke i kiselih jabuka. Jabuku presijecite i izvadite sjemenke. Zatim i čičoku i jabuku naribajte i prelijte svježe iscijeđenim sokom jedne naranče, dodajte 2 žlice maslinova ulja i po pola male žlice cimeta i kurkume. Sve dobro izmiješajte i pojedite tijekom dana. Ova salata je vrlo djelotvorna za snižavanje šećera u krvi, jačanje krvi i bolesti krvnih žila. Ovu salatu možete ovako pripremati i jesti bez pauze svaki drugi dan ili kad god poželite.

Fermentirana čičoka. Uzmite 1 kg oprane i očišćene čičoke koju ste grubo naribali. Posolite je ujednačeno s 2 velike žlice morske soli i dobro izmiješajte. Malo ju izgnječite. Zatim ju stavite u staklenku i preko toga neki tanjurić ili slično pokrivalo te dobro pritisnite da se pojavi sok pola cm iznad naribane čičoke. Preko staklenke stavite gazu, oko nje plastičnu gumicu i ostavite na umjerenoj toplini tako 2 – 3 dana i onda ju zatvorite poklopcem. Dobije prekrasan miris, a boja bude kao kada se nariba jabuka i ostavi 2 – 3 sata da oksidira. Najljepše ju je jesti ujutro natašte. Izvanredna je za šećeraše, visok krvni tlak, kolesterol itd. Preporučujem da se ujutro natašte pojede oko 2 – 3 velike žlice i 4 – 5 žlica tijekom dana. I sve tako dok ne pojedete ovu količinu. Napravi se pauza od tjedan dana i kuru možete ponoviti ako ste pripremili još jednu ovako fermentiranu čičoku.

Turšija od čičoke i mrkve. Uzmite po 2 kg čičoke i mrkve, 1 glavicu celera, 1 korijen hrena i 5 l vode. Nakon što ste sve povrće dobro oprali, čičoku narežite na komade, mrkvu narežite na krugove, celer na krupnije komade, sve pomiješajte i onda rasporedite u tegle. Vodu dobro posolite i prokuhajte, nakon toga ostavite ju da se ohladi i onda ulijte u tegle tako da voda bude iznad povrća. Dobro zatvorite i ostavite na umjerenoj temperaturi. Nakon 2 – 4 tjedna turšija je gotova, može se jesti. Jedite po želji, dnevno i do pola kg. Izvanredna je za šećeraše, čišćenje vena, imunitet itd.

Ovdje sam vam pisao o čičoki, zanimljivoj biljci vrlo sličnoj krumpiru koja je vrlo ljekovita. Možete ju koristiti u svakodnevnoj prehrani kao i za izradu zdravih pripravaka, pa tako možete napraviti čaj od svježe ili suhe čičoke, kombinirati ju s porilukom za čaj ili sok, pomiješati ju s kefirom, napraviti salatu od čičoke, fermentirati ju te napraviti turšiju od čičoke i mrkve. Koristite blagodati ove mnogima nepoznate, ali jako zanimljive, ukusne, a što je najvažnije i ljekovite biljke.