Početna stranica » Čekajući sakrament Prve pričesti?

Čekajući sakrament Prve pričesti?

151 pregleda

Prošle jeseni, uz početak školske godine, započela je i nova vjeronaučna godina za prvopričesnike. Tada nitko nije mogao slutiti koliko će se njihov svijet promijeniti prije datuma njihove Prve pričesti. Nikome nije padalo na pamet da veliki dan kojemu su se toliko radovali, neće biti održan. A upravo je to postalo stvarnost. Pa i papa Franjo sažeo je ovo naše vrijeme riječima: „Kriza s koronavirusom dovodi nas u stanje bez presedana.” Nismo doživjeli ništa slično i u neizvjesnosti smo. Pa ni čitatelj ovoga teksta ne može predvidjeti kako će provesti ovogodišnju Bijelu nedjelju, kad je u mnogim župama predviđeno slavlje Prve pričesti. Po svemu sudeći, crkve će ostati prazne.

U jednoj župnoj zajednici u Njemačkoj, u mjestu Königswinter kod Bonna, bilo je planirano da 18 djece primi Svetu pričest. „Bila sam baš tužna kad je odgođeno slavlje”, opisuje svoje osjećaje prvopričesnica Malia, ali istovremeno razumije da ne može biti drukčije. Priču o ovoj osmogodišnjakinji i njezinim vršnjacima te o njihovim obiteljima i propalim pripremama za Prvu pričest objavio je njemački katolički portal katholisch.de. Slično je stanje i kod nas, vjerojatno isto tako razmišljaju i naša djeca, u župama na hrvatskom govornom području.

Gospođa Isabel Daum ponosna je mama čija je kći Sofia u Bonnu trebala primiti Prvu pričest. Kao i mnogi drugi, ona ima osjećaj odgovornosti prema društvu te s razumijevanjem prihvaća odluke župnika, ali ostaje blagi osjećaj žalosti: „Djeca su mjesecima išla na vjeronauk, prisjećala se svoga krštenja, neki su već pristupili sakramentu ispovijedi, kušali su neposvećenu hostiju da bi se pripravili. Ponešto je toga bilo organizirano i na polju priprave za obiteljsko slavlje, već smo rezervirali restoran, podijelili smo pozivnice, a i haljina već visi u ormaru.”

U svim biskupija postavlja se isto pitanje – što činiti? „Ovo je stanje za sve nas novo. Nemamo nikakav plan za ovakve hitne slučajeve, ali tako je svima”, govori župni vikar Königswintera vlč. Klaus Heep. Koronavirus uzrokuje iste probleme u cijelom svijetu i ništa se zapravo ne može isplanirati, jer svakoga dana stižu nove loše vijesti. Nitko ne može reći koliko će dugo i intenzivno ostati ovo izvanredno stanje.

Članica tamošnjega župnog pastoralnog vijeća Dorothee Steinmann prenosi kako su u župi roditeljima prvopričesnika ostavili mogućnost da kroz nekoliko tjedana razmisle o novomu datumu za Prvu pričest njihove djece, kako bi je ipak mogli proslaviti, ali sa zakašnjenjem. „Kad se stanje malo smiri, mnogi će tražiti da proslave vjenčanje ili krštenje, restorani i dvorane bit će zauzete. Zato u zajedništvu s roditeljima želimo odrediti datume kako bismo izbjegli probleme na tom polju”, govori Steinmann. Takva slavlja dogodit će se onda u okviru nedjeljnih misnih slavlja. Ali kako u njihovoj župi onda vjerojatno neće sva djeca primiti Prvu pričest istoga dana, neće biti ni posebnih recitacija ni programa što su djeca očekivala. „Vidjet ćemo još, mnoga djeca i njihovi roditelji još uvijek žele ostvariti dogovor oko jedinstvenoga datuma. Ako to bude moguće, naravno, neće biti ništa ljepše od zajedničke proslave”, kaže majka prvopričesnika Meike Stumper.

Vlč. Heep naglašava kako postoji mogućnost da se Prva pričest jednostavno odgodi, a djeca da ovom sakramentu pristupe naredne, 2021. godine. „To ćemo ostaviti na izbor obiteljima. Možda netko bude imao dvoje djece, nekoga mlađeg brata ili sestru, pa će zajedno pristupiti oltaru. Posebno ako se stanje ne popravi do jeseni. Pa će biti razumno pročekati sljedeće godište.”

U velikom broju župnih zajednica na hrvatskom govornom području župnici su već obavijestili roditelje da neće biti slavlja Prve pričesti. Ali samo rijetki usuđuju se planirati išta do ovoga ljeta. Uglavnom se upravo župnicima ostavlja na raspolaganje da se dogovore sa svojim župljanima.

U Njemačkoj su se dosjetili još jedne stvarnosti kojom bi djecu, posebno prvopričesnike, uključili misnim slavljima. „Važno je da djeca na neki način sudjeluju na nedjeljnim misnim slavljima. Ovdje govorim o TV prijenosima misnih slavlja, ili putem internetskih servisa”, objašnjava vlč. Heep. A ostale stvari svakako će se rješavati u hodu.

Djeci je pak važno ukazati na neke smjernice, da i ona razumiju što se događa. „Prva pričest nije otkazana, nego je samo odgođena”, hrabro će Malia. A i njezina vršnjakinja Sofia dodaje: „Važno je da će se dogoditi!” Sofijina majka odlučna je da se u obitelji i društvu s vjerom suočava s problemima: „Tada će biti još ljepše – nakon takve krize primiti Prvu pričest.”