Početna stranica » Božićna čestitka: Ne dopustimo da nas dijele

Božićna čestitka: Ne dopustimo da nas dijele

171 pregleda

Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti koji oglašava mir, oglašuje sreću, navješćuje spasenje govoreći Sionu: »Bog tvoj kraljuje!« Čuj, glas ti podižu stražari, zajedno se raduju jer na svoje oči gledaju gdje se na Sion vraća Gospodin. Kličite, zajedno se radujte, razvaline jeruzalemske, jer Gospodin je utješio narod svoj, otkupio Jeruzalem. Ogolio je Gospodin svetu svoju mišicu pred očima svih naroda, da svi krajevi zemlje vide spasenje Boga našega. (Iz 52, 7-10)

Prije 2800 godina ovim je riječima prorok i mučenik Izaija, starozavjetni evanđelist, najavio i opisao Božji ulazak u ljudsku povijest. Tako savršen čin Božje ljubavi i brige za sve ljude dotada čovječanstvo nije zapisalo niti je vrijeme svjedočilo: Bog se utjelovljuje, postaje čovjekom, čovjekovu oku prepoznatljiv, uhu shvatljiv, prstu dodirljiv. Svemogući Bog koji je svojom riječju stvorio i svemir, i vrijeme i čovjeka tiho, najtiše ulazi među ljude: bez sile, bez strahota i bez spektakla. Njegova sveta ogoljena mišica ulazi u svijet kao rukice male bebe koje su toliko nejake da same ne mogu podignuti ni vlastitu glavicu. U ovom djetetu se sama savršena Ljubav utjelovila jer je samo ona spremna učiniti sebe ranjivom radi drugoga. Nitko i ništa drugo pod kapom nebeskom.

Zato se trebamo radovati, jer Gospodin upravo ovoga Božića 2021. godine dolazi utješiti tebe, mene i sve nas u svim krajevima svijeta. Itekako On razumije da već drugi Božić dočekujemo okovani i fizički i psihički Covid-19 virusom. Sada nam je još teže jer nam se, uz bolest i strah, dodaju još restrikcije slobode, kretanja, rada i postojanja. Ovozemaljska vrhovništva i vlasti iz godine u godinu sve nervoznije siju mrak podjela. Dijele nas vaksere i antivaksere, cijepljene i necijepljene, crne i bijele, bogate i siromašne, neuke i pametne itd. Nije im bilo dovoljno što su iz Božića izbacili Boga, nego su nedavno pokušali i još uvijek će sigurno pokušavati dokinuti i samu riječ „Božić”. No, povrh svega toga, najviše žalosti što čak i u Katoličkoj crkvi pojedini najamnici pokušavaju ili već sprovode segregaciju vjernika na osnovu cijepljenja uskraćujući ne svoje nego Božje darove onima koji bezuvjetno ne prihvate ono što od njih traži „svijet“ – isti onaj na koji nas Isus upozorava u Ivanovu evanđelju.

Zato, budni budimo i ne dopustimo da nas podijele. Bog ne dolazi ovima ili onima, nego svima i time nam poručuje kako čovjeka i čovječanstvo samo Njegova ljubav može ozdraviti. Samo je ona kadra porušiti naše međusobne ograde, zidove i rovove i uvesti nas u život slobode i mira. Bio je toga svjestan još 800 godina prije Kristova rođenja prorok Izaija pa je pun oduševljenja prorokovao: Jer, dijete nam se rodilo, sin nam je darovan; na plećima njegovim vlast je i nazvan je imenom: Savjetnik čudesni, Bog silni, Otac vječni, Knez mira. Postoji samo jedna istina koja je u malom Božiću jasna i nedvosmislena: Božji red i Božja moć koja je sve stvorila i pokreće cijeli svemir nije sila, nasilje, podjela, ugnjetavanje, maltretiranje, diskriminiranje, nego čista i savršena ljubav, ljubav koja je kadra oplijeniti samu sebe zbog čovjeka. Ljubav, ranjiva, suosjećajna i nesebična.

Zaogrnimo se takvom ljubavlju ne samo ovoga Božića nego cijeloga života i umjesto hladnoće podjele i mržnje unosimo jedni drugima u živote toplinu prihvaćanja i razumijevanja, uvažavanja i suosjećanja. Kao kršćani sve to besplatno primismo, pa besplatno to darujmo jedni drugima i cijelom svijetu.

S tim mislima svim našim čitateljima, suradnicima i dobročiniteljima želimo SRETAN BOŽIĆ I BLAGOSLOVLJENU NOVU GODINU! Neka nas sve u 2022. godini prate mir i dobro!

Čestitku možete pogledati na ovom linku: