Početna stranica » Blagoslov nove kapele u Gold Coastu

Blagoslov nove kapele u Gold Coastu

163 pregleda

Za Hrvatsku katoličku zajednicu Brisbane/Gold Coast  u dalekoj Australiji 16. veljače 2019. ostat će zapisan velikim slovima. Naime u mjestu Gold Coast, predivnom gradu na obali Tihog oceana, upriličen je blagoslov novosagrađene kapele sv. Leopolda Mandića, smještene u sklopu Hrvatskog sportskog centra gdje se godinama okupljaju hrvatski vjernici povodom različitih sportskih i kulturnih događanja.

Svetu misu je predvodio mons. Ken Howell, pomoćni biskup nadbiskupije Brisbane, uz koncelebraciju fra Joze Marinčića, provincijala Bosne Srebrene, fra Davora Dominovića, voditelja Hrvatske katoličke zajednice Brisbane/Gold Coast. Svečanom slavlju su nazočili i drugi svećenici koji se pastoralno brinu za hrvatske vjernike u Australiji, ali i domaći svećenici iz nadbiskupije Brisbane. Na svetoj misi su uz velik broj vjernika pristiglih iz Brisbane i gradova u okolici sudjelovali također predstavnici grada Gold Coast, te predstavnici konzularnog predstavništva u Sydney na čelu s konzulom Ivicom Glasnovićem.

Svečano misno slavlje je započelo procesijom kojoj su na čelu bili vjernici svih uzrasta obučeni u narodne nošnje iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na početku svete mise biskup je blagoslovio vodu kojom je kasnije blagoslovio kapelu i nazočni puk, a u svojoj propovijedi naglasio važnost hrama Božjega kao mjesta okupljanja vjernika čestitajući hrvatskoj zajednici na trudu oko izgradnje kapele u kojoj će svake nedjelje slaviti svetu misu na maternjem jeziku. Ujedno je zahvalio bosanskim franjevcima na neumornom pastoralnom radu u biskupiji Brisbane.

Na koncu svete mise prije završnog blagoslova biskup je, zajedno s provincijalom i voditeljem zajednice, na ulaznim vratima otkrio spomen ploču na kojoj se nalazi kratka povijest izgradnje i dan blagoslova kapele.

Nakon svete mise uslijedio je zajednički ručak u prostorijama Centra, gdje su nastupili i članovi Hrvatskog kultrunog društva iz Gold Coasta.

Bogu hvala za rad naših franjevaca u Australiji koji pastoralno skrbe za iseljene vjernike u Australiji.