Početna stranica » Blagoslov kipova i procesijskog križa u župi Dobrinja

Blagoslov kipova i procesijskog križa u župi Dobrinja

111 pregleda

U crkvi sv. Franje Asiškog u sarajevskom naselju Dobrinja, u nedjelju 6. rujna blagoslovljen je novi kip sv. Klare i procesijski križ sv. pape Ivana Pavla II., te obnovljeni kipovi Gospe Lurdske i sv. Franje. Nakon što su prije pučke mise u 10 sati okupljeni vjernici izmolili Gospinu krunicu, obred blagoslova predvodio je fra Danijel Rajić, župnik župe Dobrinja, uz asistenciju ministranata te su izmoljene i litanije sv. Klare.

Župnik je rekao da je križ temeljni kršćanski simbol koji nas podsjeća na najveću žrtvu koju je Isus podnio za grijehe svijeta i otkupljenje cijelog čovječanstva. Od znaka poniženja po Kristovoj muci je postao simbol Božje ljubavi i slave te temeljni simbol identiteta svakog kršćanina. U propovijedi je između ostalog istaknuo kako su sv. Klara i sv. Franjo primjeri življenoga Evanđelja i uzori nasljedovanja Isusa Krista u svakodnevnom životu. Nemoguće je razumjeti sv. Franju bez sv. Klare i obrnuto jer su gorjeli istom ljubavlju za Boga i bližnjega. U svom redovničkom poslanju vršeći volju Oca Nebeskog oni su spoj akcije i kontemplacije te su nebrojeni plodovi njihove molitve, pokore, žrtve i navještaja Radosne vijesti.

Na koncu sv. Mise župnik je pojasnio okupljenim vjernicima da se u našoj domovini BiH jedini samostan sestara klarisa, kao drugi franjevački red, nalazi u Brestovskom. Tu oazu molitve Bog je posljednjih godina blagoslovio sa puno duhovnih zvanja. Jedna od djevojaka koja je bila član benda mladih je nakon magisterija na Muzičkoj akademiji osjetila poziv i stupila u red sestara klarisa. Uvijek je moguće doći kod sestara i preporučiti se u molitve ali isto tako je važno i moliti za nova duhovna zvanja. Vjernici su nakon Mise imali priliku pomoliti se pred kipom sv. Klare i uzeti blagoslovljene moći ove velike franjevačke svetice.

Fra Danijel Rajić