Početna stranica » Biti velikodušan

Biti velikodušan

176 pregleda

Možda ne volite donositi novogodišnje odluke, ali zasigurno bi Vam dobro došle neke bolje navike. Izgradnjom boljih navika postajemo bolji ljudi. A jedna od navika koje nam najviše mijenjaju život je velikodušnost.

Velikodušnost je mnogo više od poklanjanja novca i imovine – radi se o davanju „više sebe” na bilo koji način. To je stav i raspoloženje srca.

Biti velikodušan je srž čovjeka i važnije je za izgradnju kulture nego što možemo zamisliti.

U vrijeme kada strah i izolacija imaju prednost u našim životima, odabir velikodušnosti može biti jedan od najboljih načina liječenja sebe i svoje zajednice.

Portal Aleteia donosi nekoliko načina kako ove godine postati velikodušnija osoba:

1. Svaki dan učinite nešto velikodušno.

Ako se obvežete učiniti jednu velikodušnu stvar svaki dan, to će Vam postati navika. Neka to bude sitnica, olakšanje koje ćete učiniti drugome – komentar, gesta, čin ljubavi.

2. Izgovarajte riječi koje će izgraditi druge.

Češće dajte komplimente voljenima, govorite nježnim tonom, ohrabrujte ih i izražavajte zahvalnost riječima.

3. Darujte!

Podrška organizacijama, ljudima i ciljevima u koje vjerujemo lakša je kada je podržana i financijski. Napominjemo kako niti jedan darovani iznos nije premali.

4. Dajte prioritet odnosima.

Kako možete biti velikodušniji supružnik, prijatelj, kćer ili sin, kolega, susjed? Možda tako što ćete izdvojiti više vremena za slušanje, posvetiti više pažnje ili posjetiti ljude koje ne viđate redovito.

5. Budite ljubazniji.

Nije potrebno mnogo truda kako biste se nasmiješili, mahnuli nekome, pustili nekoga ispred sebe, ili zapamtili osnovne manire „molim”, „hvala” i „oprostite”. Postoji toliko mnogo prilika za napraviti male geste koje imaju velike učinke.

6. Obratite pažnju na to kome treba pomoć.

Poznajete li neku osobu koja se muči u životu? To može biti osoba kojoj ste najbliži ili Vaš prvi susjed, netko koga ste upoznali u crkvi ili sreli na ulici. Prepoznati nečiju potrebu je ponekad sasvim dovoljno, ali možda postoji nešto što možete učiniti kako biste pomogli.

7. Uključite se.

Ako radite previše, ova stavka nije za Vas. Ipak, za mnoge ljude je sudjelovanje u nečemu odličan način da budu velikodušniji. Bez obzira radi li se o lokalnoj udruzi, školi, grupi, službi u crkvi ili nečemu na internetu – darujte svoje vrijeme i podršku negdje i otkrit ćete da primate više nego što dajete.

Postoji stotinu načina da budete velikodušniji. Svatko od nas je dovoljno kreativan da smisli specifične načine koji daju smisao našem vlastitom životu. Damo li velikodušnosti prioritet, shvatit ćemo da je naša godina bila puno značajnija i plodnija. A tko to ne želi?