Početna stranica » Biti nositelj slike Božje

Biti nositelj slike Božje

182 pregleda

Što sam danas radila a da je važno? Ponekad se svakodnevni, a opet užurbani svakodnevni život može se činiti dosadnim bez značajnih trenutaka. Ponekad omalovažavam svoj posao, majčinstvo i male akcije ljubavi koje su uglavnom osobne. Trenutno živimo u društvu koje ono što radimo javno više cijeni od onoga što radimo privatno; naša se vrijednost temelji na onome što postižemo ili radimo. Naša se vrijednost temelji na korisnosti za društvo u cjelini, a ne za pojedince. Teško se boriti protiv ove kulture. Naše društvo obezvrijeđuje boravak kod kuće s roditeljima. To obeshrabruje supružnike koji zbog toga postavljaju granice svom poslu. S visine gleda na vjeru i prakse koje pozivaju na tišinu i razmišljanje. Sve su to presudni faktori za mentalno, tjelesno i duhovno zdravlje, ali naša im kultura ne daje prioritet jer ne daju konkretne rezultate. 

Međutim, Bog ne cijeni ono čemu društvo daje prednost. Moramo se prije svega sjetiti da se naše dostojanstvo i vrijednost nalaze u istini da smo kćeri i sinovi Božji i da odražavamo njegovu bezuvjetnu ljubav. 

Naš je primarni poziv voljeti – voljeti Boga i voljeti sve one oko nas. Ljubav nije opipljiva. Ne vidimo odmah utjecaj i rezultate. Ali važna je, i ona je naša najveća zapovijed, ona nam je poziv i misija.

Imamo čast kroz ljubav odražavati Boga u svijetu i ne postoji ništa što bi moglo biti važnije. Mi smo njegovi sinovi i kćeri i stvoreni smo na njegovu sliku i priliku. Svim aspektima društva potrebni su oni koji istinski vole drugoga. Važno je upravo na ovaj način voljeti svaku osobu s kojom dolazimo u kontakt. 

Bog nas nije stvorio slučajno. Svatko od nas jedinstven je i kao takav odražava Njegovu sliku kroz vlastite darove i sposobnosti. Postajemo nositelji slika, ali kako maksimalizirati ovu sposobnost?

Cilj kreposnog života

U katekizmu piše: „Cilj kreposnog života je postati sličan Bogu.” Sveti Augustin ističe da je ono što nas čini sličnijim Bogu, a razlikuje od životinja naš intelekt i volja.  

Sveti Toma Akvinski dalje raspravlja o moćima duše koje su intelekt, volja i strasti. Naš intelekt traži istinu. Uzmimo za primjer putovanje. Intelekt je poput Google karte, on vidi vaše odredište i pomaže usmjeravati nas u pravom smjeru.

Naša volja teži dobru ili savršenstvu. Volja je poput vozača automobila. Vozač mora ustati s kauča i ući u automobil kako bi zapravo stigao bilo kamo. Na isti način, moramo odlučiti slijediti akciju kako bismo stigli bilo gdje u moralnom životu.

Na kraju, strasti utječu ili pojačavaju akcije. Ispravno naređena volja vodi pokrete osjetila ka dobru; gdje s druge strane zla volja podlegne nesređenim strastima i pogoršava ih. U našem primjeru putovanja, strasti bi bile vrsta vozila kojim idete do odredišta. Neuredne strasti bile bi poput mog prvog automobila, Ford Bronca iz 1985. godine s najvećom brzinom od 55 km /h i neprestano bi se kvario na cesti. U konačnici, formirajući svoj intelekt i volju kroz dosljedne navike koje se usklađuju s našim prioritetima, možemo donijeti istinu u svijet svojim dobrim vodstvom. Pa što sam danas radila a da je važno?

Bila sam nositeljica slike Božje, morala sam odražavati Boga svojim suradnicima, prijateljima, supružniku i djeci. Kakva čast i kakva važna odgovornost. Kroz ova osobna i mala djela velike ljubavi možemo svijet mijenjati – jednu po jednu dušu. Kada na svoj dan gledam u svjetlu odgovornosti prema ljubavi, stvari poput pranja posuđa, pranja rublja, čitanja dječje knjige 15 puta danas, više mi nije toliko opterećujuće.