Početna stranica » Beskućnici napuštaju Trg svetog Petra?

Beskućnici napuštaju Trg svetog Petra?

263 pregleda

Zašto su beskućnici morali napustiti Trg svetog Petra? Najprije su mediji izvještavali da je riječ o čistoći i reputaciji, ali službeni Vatikan ima drukčije objašnjenje.

Vatikanska žandarmerija protjerala beskućnike s Trga svetog Petra. Kako tvrdi ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Greg Burke, beskućnike su zamolili da svoje pozicije napuste zbog sigurnosti. Uvečer još uvijek mogu spavati u zakucima ulice Via della Conciliazone ili skloniti se pod Berninijevu kolonadu.

Ipak, preko dana se beskućnici mole da ne dolaze na ta mjesta. Situaciju je Burke novinarima pojasnio u prošlu četvrtak večer: „Ne možemo stalno kontrolirati njihove torbe i kofere, a nije baš uvijek moguće utvrditi čiji su.” Neki talijanski mediji najprije su govorili da je riječ o akciji kako bi se očuvao ugled ovog mjesta, koji posjećuju tisuće turista. Nedavno je tako javnost uzrujala fotografija muškarca koji urinira između stupova Kolonade.

Vatikansko vijeće za beskućnike i dalje će brinuti o beskućnicima. Tijekom svoga pontifikata, papa Franjo započeo je više akcija pomoći beskućnicima. U veljači 2015. uredio je prostorije za tuširanje i održavanje osobne higijene te besplatan frizerski salon. Svaki je beskućnik ondje dobio higijenski set s ručnikom, sapunom i dezodoransom. Nedugo zatim dao je otvoriti prostorije za noćenje, a početkom 2016. uredio je i medicinsku službu za beskućnike. Uza sve to, Papa beskućnike redovito u svoju rezidenciju poziva tijekom svečanosti, kako je, primjerice, bilo tijekom doručka za njegov 80. rođendan.