Početna stranica » Australski mediji kažnjeni zbog slučaja kardinala Pella

Australski mediji kažnjeni zbog slučaja kardinala Pella

107 pregleda

Bivšeg vatikanskog rizničara i nekadašnjeg savjetnika pape Franje, kardinala Georgea Pella, porota je u prosincu 2018. osudila za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u katedrali u Melbourneu 1996. godine. Prije nego je Australski Visoki sud u travnju prošle godine, jednoglasno poništio tu presudu, kardinal Pell proveo je u zatvoru više od godine dana.

Unatoč zabrani Viskog suda o izvještavanju o slučaju, neki od australskih medija ipak su to učinili. Koncem prošle godine, 12 medija i 18 novinara našlo se na optuženičkoj klupi, a u veljači ove godine priznalo je krivnju za kršenje naredbe o zabrani otkrivanja informacija iz procesa, nakon što je država pristala odbaciti sve optužbe protiv novinara i urednika.

Sudac Visokog suda savezne države Viktorije John Dixon donio je presudu, ustvrdivši kako su medijske kuće „ugrozile naredbu o zabrani umanjujući njezin smisao ili učinkovitost izvještavajući suprotno njezinim odredbama”. Sudac Dixon u petak je kazao kako ne prihvaća obranu medijskih kuća da su zabranu prekršile u iskrenom uvjerenju da njihov način izvještavanja nije suprotan odredbama zabrane.