Početna stranica » Aleja u Berlinu više neće nositi ime pape Pija XII.?

Aleja u Berlinu više neće nositi ime pape Pija XII.?

110 pregleda

U njemačkom glavnom gradu Berlinu danas postoji ulica nazvana po papi Piju XII. Njegovo građansko ime bilo je Eugenio Pacelli, a Aleja Pacelli (njem. Pacelliallee) poznata je svim Berlincima. No čini se da se ona neće još dugo zvati prema papi koji je Crkvu vodio u vihoru Drugoga svjetskog rata i poraća (1939. – 1958.).

Naime, povjerenik Njemačke vlade za život Židova u Njemačkoj Felix Klein pokrenuo je inicijativu za preimenovanje ove aleje. Prema njegovim riječima, papa Pio XII. zaslužio je kritiku, jer nije bio dovoljno odlučan u borbi protiv holokausta i deportacije talijanskih Židova.

Apostolska nuncijatura u Njemačkoj, na čelu s hrvatskim nadbiskupom mons. Nikolom Eterovićem, objavila je da se protivi preimenovanju. Kako stoji u priopćenju, Pio XII. bio je izvrstan diplomat i vjeran prijatelj Njemačke i Berlina.

I crkveni povjesničar iz Münstera Hubert Wolf kritizirao je ovu debatu. Podsjećamo, od početka ove godine stručnjaci imaju pristup vatikanskim aktima iz vremena papinstva Pija XII., te ništa nije skriveno. „Sad bi trebalo imati strpljenja kako bi se ova tema riješila na povijesni način, s pravim izborima. A to kad završi, može se ponovno postaviti pitanje preimenovanja.”