Početna stranica » Aktiviraj poduzetnika u sebi

Aktiviraj poduzetnika u sebi

98 pregleda

Priča Naveena Jaina, multimilijardera indijskog porijekla, poznata je po svojoj životnosti: zbog odluke da odbija mito, Naveenov otac je izgubio privilegij dobro plaćenog državnog službenika.

S obitelji je prebačen u malo selo bez osnovnih uvjeta za život. Upravo u tom malom, anonimnom, indijskom selu, bez osnovnih uvjeta za život i s karakterističnom dječjom iskrenošću, Naveen je rano prepoznao strast u sebi. Njegova strast je željela stvarati, kretati se naprijed i kreirati novi vid vrijednosti. Promatrajući okolinu u kojoj je živio, promatrajući one koji nisu uspjeli prevladati vlastite okolnosti, shvatio je da samo napornim radom na razvoju urođenog talenta i na povećanju vlastite produktivnosti može nadići trenutne okolnosti, izraziti strast i aktivirati poduzetnika u sebi.

Danas uspješan poduzetnik i multimilijarder, Naveen Jain vlasnik je mnogobrojnih firmi uključujući i novu vizionarsku firmu Moon Express. Moon Express ima cilj eksploatirati rude na Mjesecu, otvoriti nova radna mjesta za obitelji i kreirati vrijednosti za mnoge. 

Strast je pokretačka sila poduzetnika

Naveen kaže da strast pokreće poduzetnika i prepoznaje njenu važnost jer ga usmjerava prema stvarima koje želi raditi. A strast je ona sila kojom poduzetnik osjeća ljubav prema radu. On osjeća da je njegovo cjelokupno biće preplavljeno strašću kojom izražava nijanse vlastite ličnosti i postiže visok stupanj zadovoljstva samim sobom. Radeći ono što voli, poduzetnik razvija najbolje u sebi i dijeli svoju ličnost s drugima. On osjeća da je strast ta snažna sila koja vjerno odražava njegov osobni poziv i strukturira njegov životni put.

Talent je mjera sposobnosti.

Talent je „visoki stupanj urođene sposobnosti”. Poduzetnik smatra da je talent, odnosno sposobnost neophodna i da je treba svakodnevno uvećavati. Bez talenta ne može ostvariti prekrasne oblike stvaralaštva o kojima mašta. Talent je ključan za kvalitetnu izvedbu osmišljenih ideja te za realizaciju poslovne vizure kojom želi promijeniti svijet. 

Produktivnost je snaga.

Kada poduzetnik osjeća goruću strast u sebi i kada je talent primjetno razvijen, na scenu stupa stvaralački rad. Cilj stvaralačkog rada je pretvaranje vizure u stvarnost. Bez stvarnosti vizura ostaje samo jedna od nerealiziranih ali interesantnih mogućnosti.

Generiranje ili materijaliziranje vizure stvar je produktivnosti. Produktivnost predstavlja „stvaralačku moć rada da u jedinici vremena proizvede maksimalnu količinu proizvoda. Produktivnost rada će biti veća ukoliko se uz isti utrošak rada proizvede više materijalnih dobara, (usluga) i obrnuto. Ona se izražava količinom proizvedenih outputa u jedinici vremena, ili utroškom rada po jedinici proizvoda”. Za poduzetnika to znači da stvaralačka moć direktno ostvaruje zacrtani plan. Ona istovremeno služi kao mjera ostvarenih rezultata i poveznica sa strašću i talentom. A upravo taj spoj strasti, talenta i produktivnosti aktivira poduzetnika u tebi.

Prepoznavanje strasti u sebi, znači prepoznavanje poziva. To je ujedno dugoročna opredijeljenost onome što nas istinski pokreće u životu. Da bi poziv postao široko prepoznat, potrebno je razviti urođeni talent. Da bi poziv postao način života, potrebno je djelovati produktivno. Djelujući na ovaj način, aktivirat ćemo poduzetnika u sebi, kreirati vrijednost i ostaviti osobni trag u životima drugih ljudi.      


Engin Obučić trenutno djeluje kao Međunarodni marketing menadžer visoko nagrađivanog bh. brenda dizajniranog namještaja MS&WOOD. Engin rado dijeli iskustva iz oblasti motivacije i liderstva. Kontakt: [email protected]