Početna stranica » Adventska duhovna obnova u HKM u Münchenu

Adventska duhovna obnova u HKM u Münchenu

110 pregleda

U vremenu od 28. studenoga do 1. prosinca 2019. godine u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Münchenu održana je duhovna obnova za Došašće pod geslom: „Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“. Duhovnu obnovu predvodio je tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Damir Pavić.

Duhovna obnova svake je večeri upriličena u kapeli blaženoga Alojzija Stepinca, a započinjala je molitvom svete krunice tijekom koje su vjernici imali i prigodu za sakrament svete ispovijedi nakon čega je slijedila kateheza, sveta misa, te klanjanje.

Tema prve kateheze bila je „Sveta misa – izvor snage za kršćansku obitelj“, a fra Damir je u njoj istaknuo koliko je važno da jedni drugima govorimo istinu, ali jednako tako i da komuniciramo srcem. Podsjetio je kako je Isus utjelovljena istina i istinski kruh života. „Ljudi imaju svega napretek, ali u srcu im nešto nedostaje. Uzalud je čovjeku da sav svijet zadobije, a dušu izgubi. Zato je važno da nahranimo svoju dušu jer onaj čovjek koji se za svoju dušu ne pobrine, on je najnesretniji čovjek“, rekao je fra Damir, te nastavio: „Samo jedna hrana može nahraniti ljudsku dušu, a to je Isus koji je među nas došao radi naše sreće. Grijeh ne može usrećiti čovjeka, a sveta misa je hrana bez koje duša ne može.“

Potom je ukazao na važnost obiteljske molitve: „Kada obitelj prestane ići na misu, tada počinje njezina propast. Stoga ne dozvolimo da nam svijet ukrade vjeru, a ne zaboravimo ni na vjeru naših otaca koji su je sačuvali jer su poštivali Dan Gospodnji i svetu misu.“

Pred kraj kateheze prisutne je potaknuo da srcem sudjeluju u svetoj euharistiji: „Isus nam u svetoj misi daruje samoga sebe, a po rukama svećenika on dolazi na oltar darujući se svima nama. Zato, dragi vjerniče, kada dođeš na svetu misu, prinesi Bogu dar, daruj mu sebe, a jedni drugima oprostimo“, zaključio je fra Damir.

Uslijedilo je sveto misno slavlje, a u prigodnoj homiliji fra Damir je govorio o ljudskoj slobodi u kojoj se sami opredjeljujemo: „Kako je teško danas se opredijeliti za Boga, ali ne smijete se bojati. Vašoj djeci trebate govoriti o Bogu i u tome duhu ih odgajati. Zazivajući Isusovo ime možemo ustrajati na svome životnome putu. To je jedino ime na koje se možemo osloniti i koje nam daje snagu, vjeru i novi polet u život. To je ime kao pečat u vlastitom srcu po kojemu smo spašeni.“ Nakon svete mise uslijedilo je Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu.

Drugoga dana duhovne obnove, fra Damir je tijekom kateheze govorio o Kristovom križu – središtu obiteljskoga života. Istaknuo je: „Svaki križ ima duboki smisao iako nam ga je vrlo često teško razumjeti. Uzrok svih naših nevolja u današnjem svijetu jest upravo bježanje od križa, ali ako ljubite Isusa, onda s ljubavlju prihvaćate križ i padate na koljena pred njima svjesni da samo po molitvi i prihvaćanju križa upoznajemo Isusa. Križ nas tada ne može slomiti. Kada imaš ljubavi, prihvaćaš svijet i sebe, a križa se ne bojiš.“

Uslijedila je sveta misa, a u homiliji je propovjednik ukazao na primjer svetaca koji su ljubili križ ističući da kada ljubimo križ, on se pretvara u blagoslov. Sveci koji su u životu mnogo patili i trpjeli, bili su veseli jer ih je Božja snaga i ljubav pokretala i osnaživala. Nemojmo odbacivati ono što je vrijedno u našemu životu, a križ je upravo dragocjeni biser koji vodi u nebo, on je ulaznica za raj.“ Za kraj je potaknuo vjernike da mole kako bi od nas bila daleko svaka sjena oholosti: „Naša je snaga u Isusu i Njegovom imenu. Ako u srcu imate Isusa, tada ćete prihvatiti križ koji je, istina, težak, ali Isus će dati snage.“

Treći dan duhovne obnove nosio je katehezu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji tijekom koje je propovjednik fra Damir naglasio kako je Marija velika upravo zato što je malena i ponizna: „Trebamo biti poput Marije koja je Bogu predala svoj život, a svima nam je danas više no ikada potrebna Marijina vjera jer bez nje nam je nemoguće opstati. Potičem vas stoga da prihvatite Marijinu ispruženu ruku i molimo za milost preko Gospina zagovora. Neka nas njezina pobožnost kroz život nosi“, rekao je fra Damir koji je i ove večeri u prigodnoj homiliji tijekom svete mise naglasio važnost obiteljske molitve i zajedničkoga rasta u vjeru poželjevši prisutnima da ih sve Isus blagoslovi preko Prečiste Djevice Marije.

Po završetku svete mise uslijedila je kateheza za mlade: „Današnji dan neće se više nikada ponoviti što znači da imamo samo ovaj dan i samo ovaj jedan život u kojemu trebamo izabrati najbolje znajući da bez Boga od života možemo dobiti samo najgore. U današnjem svijetu vladaju mnoge opasnosti koje vas udaljavaju od pravih životnih vrijednosti, ali ako želite najbolje od života, morate poštivati Božje zapovijedi“ , poručio je mladima fra Damir, te nastavio: „Ljubiti i poštivati roditelje je četvrta Božja zapovijed koja je tu da biste vi bili sretni. Biti poslušan roditeljima, znači biti poslušan Bogu. Zato, dragi mladi, budite zahvalni prvo roditeljima, pa onda Bogu i znajte da je čovjek najveći onda kada zahvaljuje.

Na prvu nedjelju Došašća, 1. prosinca, svete mise slavljene su u redovitim terminima u kapeli blaženoga Alojzija Stepinca dok je središnje misno slavlje upriličeno u crkvi svetoga Mihaela. Obraćajući se okupljenome puku fra Damir je objasnio kako se život sastoji od trenutaka i vremena, a upravo nam vrijeme Došašća želi poručiti da damo svoje vrijeme Bogu, da svoj život predamo u Njegove ruke kako bi nas on vodio i usmjeravao. Samo tako ćemo znati da smo na pravom putu koji vodi prema istini i životu – prema Isusu.

U popodnevnim satima Dana Gospodnjega slavljena je i sveta misa u crkvi sv. Pavla čime je i završena duhovna obnova za Došašće u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Münchenu. Kroz ove dane duhovne obnove i zajedništva u Kristu svi vjernici mogli su pronaći nešto korisno za sebe i svoju dušu, te u srcu osjetiti poticaj i snagu radosnoga iščekivanja Božića. Neka nas na tom putu nose upravo vjera, radost i nada i neka nam je svima blagoslovljeno milosno vrijeme Došašća.