Početna stranica » 29 milijuna djece rođeno na ratnim područjima

29 milijuna djece rođeno na ratnim područjima

105 pregleda

Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) upozorio je da više od petine novorođenih u svijetu tijekom prošle godine dolazi s područja oružanih sukoba u zemljama kao što su Afganistan, Somalija, Južni Sudan, Sirija i Jemen.

Tijekom 2018. godine je više od 29 milijuna djece rođeno na područjima pogođenim sukobima – stoji u nedavno objavljenoj izjavi Međunarodnoga fonda za djecu (UNICEF), koji upozorava da to znači kako je više od jedne petine novorođene djece svoje prve trenutke života provelo u zajednicama izloženima kaosu sukoba, često u izrazito nesigurnom i vrlo stresnom okruženju, u zemljama kao što su Afganistan, Somalija, Južni Sudan, Sirija i Jemen. U vezi s time, izvršna je ravnateljica UNICEF-a, Henrietta Fore, komentirala da bi svaki roditelj trebao imati mogućnost uživati u prvim trenucima života svoga djeteta, istaknuvši da je za milijune obitelji koje žive u zonama sukoba stvarnost mnogo tmurnija.

U zemljama širom svijeta nasilni sukobi sa sobom donose izrazito ograničeni pristup osnovnim uslugama za roditelje i njihovu djecu – kazala je Fore, napomenuvši da milijuni obitelji nemaju pristup hranjivim namirnicama, sigurnoj vodi, sanitarijama ili sigurnom i zdravom okruženju za rast i stvaranje veza. Uz očite i neposredne opasnosti, dugoročne posljedice takvog načina života za najmlađe su potencijalno katastrofalne. Naime, kada mala djeca dožive dugotrajne ili opetovane štetne i traumatične događaje, sustav u mozgu koji se aktivira u stresnim situacijama neprestano je podražen, bez ikakvog olakšanja, uzrokujući tzv. stanje „toksičnoga stresa”. S vremenom se zbog stresa uništavaju postojeće neuronske veze i ometa stvaranje novih, što dovodi do trajnih posljedica za učenje, ponašanje te mentalno i fizičko zdravlje djece – upozorila je Henrietta Fore.

U zaštiti od negativnih neuroloških učinaka sukoba djeci može pomoći interakcija s njihovim roditeljima – istaknula je Fore te napomenula da su u vrijeme sukoba roditelji često slomljeni. Tim je obiteljima potreban mir, ali do tada im je prijeko potrebna veća potpora kako bi se njima i djeci pomoglo u odgovoru na razaranje s kojim su suočeni. O tome ovisi 29 milijuna novih i budućih života – zaključila je izvršna ravnateljica UNICEF-a.