Početna stranica » 15 osnovnih pravila poslovnog bontona

15 osnovnih pravila poslovnog bontona

756 pregleda

Kako se vremena mijenjaju, tako se mijenjaju i društvene norme prihvatljivog ponašanja u privatnom i poslovnom svijetu, ali poslovni bonton uvijek postoji.

Donosimo vam osnovna pravila ponašanja kojih se trebate pridržavati u poslovnom svijetu:

 1. Predstavite ljude s kojima radite – Kad god imate priliku, predstavite osobe s kojima radite. Njima to daje osjećaj da su cijenjeni bez obzira na njihov status ili poziciju na poslu.
 2. Rukovanje je i dalje profesionalni standard – Ova jednostavna gesta pokazuje, ne samo da ste pristojni, samouvjereni i pristupačni, nego određuje i ton moguće suradnje u budućnosti.
 3. Uvijek govorite “molim” i “hvala” – To bi se trebalo podrazumijevati, ali čak i u opuštenoj poslovnoj atmosferi ove dvije jednostavne riječi i dalje su imperativ.
 4. Nemojte prekidati – Prekidati nekoga dok govori vrlo je nepristojno i pokazuje nepoštivanje mišljenja drugih.
 5. Pripazite na svoj govor i jezik – Verbalna i pisana komunikacija danas je sve neformalnija, ali budite oprezni i mudro birajte svoje riječi. Naravno, bezobrazan i uvredljiv jezik je potpuno neprihvatljiv, kao i žargon.
 6. Napravite dvostruku provjeru prije nego kliknete send – Uvijek provjerite da li vaš e-mail ima gramatičkih grešaka, a kako program sad sam upozorava na pogreške, više nema isprika za tipfelere. Sve to još jednom pročitajte i vidite ima li e-mail onaj smisao i ton koji ste željeli postići.
 7. Nemojte nenajavljeni ulaziti u nečiji ured – Uvredljivo je pomisliti kako imate pravo prekidati nekoga u poslu. Pokucajte ili pozdravite, ako su vrata otvorena, zatim pitajte da li imaju trenutak za vas. Ako će razgovor potrajati više od nekoliko minuta, bilo bi dobro da se najavite telefonom ili e-mailom, te dogovorite najbolje vrijeme za razgovor.
 8. Nemojte tračati – Ponekad se teško oduprijeti bezazlenom tračanju, ali istina je da trač nikad nije bezazlen. Nije lijepo prema onome koga tračate, a i ostavlja loš dojam o vama.
 9. Nemojte presluškivati – Svatko ima pravo na privatnost, bilo da se radi o razgovoru uživo, telefonom ili o e-mailu.
 10. Uvažavajte ljude oko vas – Ako suradnika sretnete na hodniku ili na ulici, uvijek ih pozdravite. Ako netko dođe do vas, lijepo ga zamoite da pričeka trenutak da završite ono što upravo radite. Posao nije razlog da ignorirate ljude.
 11. Teme koje trebate izbjegavati – Teme koje svakako trebate izbjegavati su religija i politika.
 12. Budite točni – Svi su zaposleni, ali točnost pokazuje drugima da cijenite njihovo vrijeme. Kašnjenje ne znači da ste zaposleniji od drugih nego da ste bezobzirni.
 13. Ugasite telefon tijekom sastanka – Kad ste na sastanku fokusirajte se na razgovor. Nemojte razgovarati na telefon, odgovarati na sms ili provjeravati poštu, jer time pokazujete nepoštivanje kolega.
 14. Vizit karte – Nemojte svoje vizit karte dijeliti svakome koga upoznate, to je pomalo agresivno. Najprije pitajte osobu da li vam može dati svoju vizit kartu ili ih pitajte da li im vi možete ostaviti svoju.
 15. Pokažite interes – Održavajte kontakt očima, slušajte ono što sugovrnik govori. Postavljajte pitanja i pokažite interes za mišljenje drugih ljudi.