Početna stranica » Tratinčica, lat. Bellis perennis

Tratinčica, lat. Bellis perennis

220 pregleda

Narodni nazivi: bijelka, carica, dikino oko, drnica, gospodična, gusja ružica, iskrica, jaglikovina, katarinčica, krasuljak, krstnica, latinka, margeta, margetica, ovčica, baba janja

U narodu je zovu „sunčeva nevjesta” jer joj se cvjetovi okreću prema suncu od istoka prema zapadu, kao u suncokreta. Latice se otvaraju čim ih sunce obasja, a zatvaraju čim sunce zađe. Po kršćanskoj predaji, njezini su cvjetovi nikli iz suza Marijinih, koje je prolila u bijegu za Egipat. Simbol je predanosti, ljubavne vjernosti i skromnosti.

Kaže se da tratinčica označava nevinost. Cvijet je posebno bio zastupljen u viktorijansko doba kada je mladić djevojci koju je htio zaprositi prvo darivao tratinčice. Neki običaji su i danas prilično rašireni, posebno kada djevojke kidaju latice i proriču vole li ih ili ne vole voljene osobe.

Tratinčica je mala zeljasta trajnica s loptastim listovima u prizemnoj rozeti, između kojih rastu bezlisne stabljike, do 20 cm u visinu, s po jednom cvjetnom glavicom. Cvate gotovo cijelu godinu, čim okopni snijeg pa sve do kasne jeseni. Raste u cijeloj Europi, Maloj Aziji, a proširena je u Sjevernu Ameriku, Novi Zeland i Australiju.

Sva navedena narodna imena vrlo dobro karakteriziraju tu lijepu i ljekovitu biljčicu. Tratinčica uglavnom raste po gaženim travnjacima, tratinama, a njezin ljupki izgled opravdava i ostale narodne nazive. U većim količinama naći ćemo je po livadama i voćnjacima gdje je možemo skupljati za ljekovite pripravke.

Ljekovita svojstva i primjena: Rabe se nadzemni dijelovi, koje beremo u vrijeme cvatnje, i sok od biljke. Beru se odvojeno listovi i cvijet, od ožujka do studenoga, a suše se u sjeni. Sadrži saponine, eterično ulje, treslovine, sluz, gorke tvari i inulin. Tratinčica služi za unutarnju i vanjsku upotrebu. Jača mokraćni mjehur, čisti krv i pluća, liječi anginu, astmu, bronhije, upalu pluća, unutrašnje povrede, proljeve, unutrašnju temperaturu, kožne osipe, rane, smanjuje upalu i gnojenje, liječi bolove od gihta u nogama, pojačava izbacivanje mokraće, bolnu menstruaciju.

Kao prilog jelu: Najbolje nabrati mlade i mekane listove, ali mogu se i preko čitave godine brati, oprati ih, kuhati 10 minuta na pari i dodati kao prilog jelu. Može se kao prilog jelu miješati s na pari kuhanom blitvom, koprivom i slično. Ja je kuham na pari, s blitvom, koprivom, lukom i mladim sirom te ispečem prekrasnu pitu. Pita je tada puna vitamina, minerala i veoma ukusna. (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]