Početna stranica » Tradicionalno hodočašće Hrvata katolika u Marienthal

Tradicionalno hodočašće Hrvata katolika u Marienthal

142 pregleda

Hrvati katolici iz hrvatskih katoličkih misija i župa Rajnsko-majnskoga pastoralnog područja tradicionalno su na blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, 22. svibnja, hodočastili u svetište Blažene Djevice Marije od milosti – Gospe žalosne u Marienthal, u organizaciji HKŽ Frankfurt am Main. S njima su hodočastili i Hrvati katolici iz HKM Ludwigshafen pod vodstvom voditelja misije fra Slavka Antunovića i pastoralne suradnice s. Valerije Šimović.

Svečano misno slavlje ispred crkve u svetištu predvodio je župnik i upravitelj svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju fra Filip Karadža. S njim su u koncelebraciji bili župnik HKŽ Frankfurt fra Željko Ćurković, voditelj HKM Wiesbaden fra Miron Sikirić i još devetorica redovničkih i biskupijskih svećenika. Sve je na početku uime organizatora pozdravio župnik fra Željko, a potom i gvardijan franjevačkog samostana u Marienthalu fra Bernold Geyer.

Fra Filip Karadža je u propovijedi podsjetio kako je čovjek biće koje je u svojoj biti povezano s Bogom. „Bog i čovjek su neraskidivo povezani, a sloboda od Boga darovana čovjeku najveći je dar koji čovjeka čini bogolikim, ali se u povijesti pokazalo da može biti za čovjeka i koban, ako se zloporabi u samovoljnom postupanju. Iako čovjek odlazi od Boga, Bog ga ne napušta. Božja briga za čovjeka nije nestala čovjekovim nevjerstvom i čovjekovim odlaskom od Boga. Bog ostaje trajno vjeran, iako je čovjek nevjeran. Kao što je Ivan Krstitelj najavio, Bog nam dolazi u ljudsku povijest po svome sinu Isusu Kristu, koji se utjelovljuje da uspostavi grijehom narušeno jedinstvo Boga i čovjeka u slobodi i u ljubavi. Tako nam Bog pokazuje svoju najveću ljubav koja se učovječuje, uzima udjela u našoj zemljanosti. Bog se učovječuje da bi se čovjek pobožanstvenio”, istaknuo je fra Filip. Zatim je spomenuo trenutno stanje društva u BiH i Hrvatskoj zbog kojeg su neki od nazočnih hodočasnika odlučili živjeti u Njemačkoj. „Treba poštivati svačiju slobodu i mogućnost izbora da čovjek živi gdje hoće, ali da to bude sloboda, a ne prisila. Možemo li se mi kršćani pomiriti s takvim stanjem. Dijagnozu smo čuli, ali koja je terapija? Trebamo se upitati što je s nama zauzetim katolicima u politici, u gospodarstvu, u socijali, u školstvu. Jesmo li sve prepustili drugima i samo nemoćno promatramo što se događa? Ne možemo biti introvertirana Crkva. Moramo izići na ulice, kako kaže papa Franjo. Crkva mora po nama biti vidljiva u svakodnevnom životu. Po našim postupcima i vjerovanjima mora se vidjeti da smo kršćani”, istaknuo je fra Filip Karadža u propovijedi, potaknuvši okupljene neka radosno žive darove Duha Svetoga i neka se ne boje ma gdje živjeli.

Prikazne darove prinijeli su mladi u hrvatskim narodnim nošnja, a milodari su bili namijenjeni za izgradnju i uređenje svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju. Pjevanje na sv. misi uz pratnju na orguljama animirale su s. Pavimira Šimunović i s. Filipa Smoljo iz HKŽ Frankfurt. Misnom slavlju pribivalo je i više pastoralnih suradnica i suradnika (redovnica i laika) na čelu s njihovim predstavnikom pastoralnim referentom u HKM Offenbach Zvonkom Orlovićem. Misnom slavlju pribivale su i školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, koje djeluju u Biskupiji Mainz.