Početna stranica » Sigurni u Očevoj lađi

Sigurni u Očevoj lađi

152 pregleda

Vječni grad u kojemu je središte i sjedište Katoličke Crkve već dugo nosi titulu grada s najviše crkvenih građevina u svijetu, a danas ih je oko tisuću. U početku su to bile privatne kuće Rimljana u kojima su se kršćani skupljali na Gozbu ljubavi, potom su građene prve starokršćanske bazilike, a kroz stoljeća su uslijedila brojna remek-djela različitih stilova sakralne arhitekture.

Tako su danas mnoge rimske crkve u svijetu poznatije kao središta kulture i turističke destinacije nego kao mjesta prebivališta Božjega na Zemlji.
Jedna od najmlađih crkava Rima jest crkva Boga Milosrdnoga Oca u prigradskom naselju Tor Tre Teste. Ova je crkva u narodu poznata i kao Jubilejska crkva, jer je građena u duhu Velikoga jubileja 2000. godine u Crkvi i svijetu. Jedna je od 233 titularne crkve kardinala. Gradnja prema projektu Amerikanca Richarda Meiera započela je 1996. godine. A natpis u pročelju crkve „AD MMIII – Pontificatus XXV” podsjeća na godinu njezine posvete, za života svetoga pape Ivana Pavla II., u godini srebrnoga jubileja njegova papinstva.
Svojim dimenzijama (40 x 31 x 26 m) svrstava se u manje građevine, posebno u usporedbi s velebnim crkvama poput četiriju velikih rimskih bazilika u Rimu. No monumentalnost ova jednobrodna crkvica nadopunja snažnom simbolikom. Slična brodu s trostrukim jedrom, ona podsjeća na Crkvu, lađu naroda Božjega, koja plovi morem novoga milenija. Konkavna jedra ujedno su i simbol Presvetoga Trojstva koje bdije nad vjerničkom zajednicom okupljenom na molitvu.
Kako je često zastupljeno u modernoj sakralnoj arhitekturi, pa i u oratoriju samostana sv. Pavla u Sarajevu, jedan od „građevinskih materijala” ove crkve jest svjetlo, koje u različtim razdobljima dana preplavljuje izrazito bijele zidove u unutrašnjosti kroz velike prozorske površine u pročelju i stropu. U svom minimalističkom pristupu uređenja unutrašnjosti, arhitekt na zidovima nije htio isticati ništa osim raspela iz 17. stoljeća koje je postavljeno u prezbiteriju, uz vrlo snažan efekt sunčeve svjetlosti i sjene kroz mali otvor na zidu svetišta. Ipak, župljani su zadnjih godina dodali postaje križnoga puta, jedan Gospin kip i modernističku ikonu Isusa Krista Svevladara na zidu iza oltara. Zid u čijem je produžetku uređen kor s orguljama prekriven je drvenom rešetkom, kojom se vjerojatno pokušalo ublažiti preveliki eho koji razara akustiku crkve.
Glavni elementi prezbiterija poput oltara, ambona i krstionice, izrađeni su od vapnenačkoga travertina kojim je izgrađena i bazilika sv. Petra. Zvonik visok 20 m zauzima prostor ispred glavnoga portala crkve i samostojeći je. A crkva je s pripadajućim dvorištem pak podignuta u središtu stambenoga naselja. Tako je ova crkvica istovremeno lađa, orijentir i kompas na olujnom moru suvremenoga doba.