Početna stranica » Rekapitulacija trenutnoga stanja u Burkini Faso

Rekapitulacija trenutnoga stanja u Burkini Faso

136 pregleda

U zapadnoj Africi nižu se slučajevi nasilja protiv kršćana, ekstremisti napadaju crkvene objekte i svakoga dana ubijen je velik broj civila. Napadi su dio organizirane ofenzive islamista koji postojeće sukobe koriste za svoje ciljeve.

Burkina Faso nekoć je slovila kao školski primjer države s religijskom raznolikošću. U ovoj zapadnoafričkoj državi do prije nekoliko godina mirno su suživjeli muslimani, kršćani i pripadnici prirodnih religija. Dijelom su to bile čak i obitelji koje su bile prožete različitim religijskim uvjerenjima. Muslimani, koji u toj državi čine nešto više od polovice stanovništva, živjeli su pragmatični islam, a sve su vjerske zajednice u svakodnevnici mogle uživati slobodu izražavanja vjere.  

No 2015. godine promijenilo se stanje. Sve je više izvještaja o nasilju i teroru u Burkini Faso. Nedavno su napadači u selu Toulfe upali u crkvu tijekom misnoga slavlja, vjernike su izvukli na ulicu i počeli paljbu. Četvero je kršćana ubijeno. I prethodnih tjedana iz ove su države stizale tragične vijesti o napadima na vjerničke procesije i crkve, a žrtve napada bile su između ostaloga i svećenici i redovnici. Ciljevi napada bile su i katoličke i evangeličke crkvene zajednice.

Ne postoji sigurno objašnjenje za ove napade. Ipak, u pregledu povijesti proteklih godina može se pronaći tragove. Prvi trag pokazuje pogled na zemljopisnu kartu Burkine Faso. Ova je država okružena s nekoliko politički nestabilnih zemalja: u Maliju, Nigeru i Čadu postoje islamističke skupine koje nasilje žele sijati i izvan granica svoje države. Za to često koriste sukobe koji tinjaju, a takvih ima u Burkini Faso. Neki članovi plemena Peul još uvijek žive nomadskim životom. Ponekad njihova stada pasu u poljima lokalnih poljoprivrednika. Vrlo lako dođe do svađa. K tomu su članovi plemena Peul muslimani, a seljani u najvećoj mjeri kršćani. Prema tome, etnički sukob dobiva i religijsku pozadinu – a takve  neprilike koriste i islamisti.  

Oni takve etničke razmirice strateški potpiruju kako bi destabilizirali čitave regije. To potvrđuje i Bettina Tiburzy, suradnica njemačke humanitarne organizacije Missio koja radi u nigerijskoj provinciji Plateau, u kojoj teroristička vojska Boko Haram također pojačavaju postojeće nemire nasiljem.

Islamističkim skupinama u Burkini Faso pogoduje i činjenica da se ova država nasilju ne želi ili ne može suprotstaviti. Gotovo da se i ne istražuju napadi i masakri. Predstavnik međunarodne kršćanske humanitarne organizacije Open Doors Markus Rode dao je za biskupijski radio u  Kölnu jednom prilikom izjavu kako su države poput Burkine Faso vrlo korumpirane i ne zanima ih previše rješavanje sukoba.

Često se za neki sukob i bez većih istraga osuđuju pripadnici plemena Peul. No džihadisti pripadaju različitim etničkim skupinama. Jer napadi se ne provode samo nad kršćanima, nego i nad umjerenim muslimanima koji se ne slažu sa stavovima ekstremista.

Ne vidi se kraj razmiricama. Kako tvrdi Bettina Tiburzy, zbog klimatskih promjena vlada suša u poljoprivrednim krajevima ove zemlje. Sve je manje obradivih površina, a to bi moglo pogodovati sukobima između nomada i sjedilačkih skupina. Još jedan faktor jest stanje džihadista u Iraku i Siriji: ondje je pojedinim vojnim koalicijama uspjelo potisnuti grupacije poput Islamske države. Stoga islamisti sele u druge krajeve, između ostaloga u Afriku. Prema izvještajima Ujedinjenih naroda, među 30 000 inozemnih boraca ISIL-a oko 6000 ih dolazi iz Afrike. Sad bi se oni mogli vratiti u svoje matične države.

Drugi jedan faktor jesu migracije u potrazi za poslom. Mnogi mladi ljudi iz Burkine Faso studiraju u inozemstvu, primjerice u Saudijskoj Arabiji, gdje su aktivni stroži oblici islama. Predsjednik organizacije Missio Klaus Krämer još je 2017. godine upozorio da se takvi studenti ponekad vrate s radikalnim vjerskim uvjerenjima.

Mons. Theophile Nare, katolički biskup na čelu biskupije Kaya u Burkini Faso, nada se poboljšanju neprilika. Za novinsku agenciju Vatican News izjavio je kako polaže nadu u razum ljudi: „Mi nismo mišljenja da je to islam koji se okreće protiv kršćana. Ne! To su pojedini radikalizirani muslimani koji napadaju svakoga tko je umjeren.”