Početna stranica » Proslava sv. Ante u Đakovici na Kosovu

Proslava sv. Ante u Đakovici na Kosovu

404 pregleda

Misna slavlja okupila su velik broj štovatelja sv. Ante, s Kosova i iz inozemstva. Neki od njih hodočastili su pješice

Sveti Anto Padovanski je nebeski zaštitnik svetišta sv. Ante u Đakovici. Zato smo njegov blagdan slavili kao svetkovinu, za koju smo se pripremili pobožnošću 13 utoraka sv. Ante, koja je bila jako dobro posjećena od vjernika Đakovice i okolice, ali i šire. Stoga smo mise redovito slavili u dvorištu crkve sv. Ante. Svaki utorak propovijedali si naizmjence: jedan franjevac i jedan dijecezanski svećenik.

Uoči Svetog Ante, 12 lipnja, svečana misa je slavljena u 18:00 sati, ali zbog kišovitog vremena, slavljena je u velikoj župnoj crkvi svetog Petra i Pavla. Vrlo je lijepo propovijedao don Dominik Kukeli, salezijanac, ravnatelj školskog centra „Don Bosco“ u Prištini. S njim su koncelebrirali i fra Lovro Gavran, gvardijan i župnik u Đakovici, don Anton Kçira, fra Ambroz Ukaj, fra Aleksandër Tanushi, don Gjoni, SDB, fra Vinçenc Kajtazi i dva vojna kapelana u KFOR-u: talijanski, don Filippo, i hrvatski, don Josip Kešinović.

U utorak, 13. lipnja, na svetkovinu Sv. Ante Padovanskog, u Đakovici smo slavili četiri sv. mise. U 7 sati misu je slavio umirovljeni biskup, mons. Hil Kabashi, OFM, u crkvi Svetog Ante. U dvorištu crkve Svetog Ante slavljene su još tri mise. U 9 misu je slavio fra Aleksandër Tanushi. Svečanu sv. misu u 11:00 sati predvodio je mons. Dodë Gjergji, prizrensko-prištinski biskup. S njim su koncelebrirali: fra Lovro Gavran, gvardijan i župnik u Đakovici, fra Aleksander Tanushi, fra Vinçenc Kajtazi, Don Albert Demaj, Don Bardhec Zymi, Don Marjan Ukaj, Don Fatmir Koliqi i Don Samuel Ramaj. Večernju misu u 18 sati slavio je fra Ndue Kajtazi. Na kraju svih misa, po običaju, bio je blagoslov djece i bolesnika.

Misna slavlja uzveličavali su lijepim pjevanjem dječji i mješoviti župni zbor, pod ravnanjem maestra Astrita Simonija i sestre Irene Pitaqi.

Misna slavlja okupila su velik broj štovatelja sv. Ante, s Kosova i iz inozemstva. Neki od njih hodočastili su pješice.

Svečane mise izravno su prenosile Radio Marija Kosova i Radio Marija Albanije.