Početna stranica » Papa Franjo i neobične jaslice

Papa Franjo i neobične jaslice

168 pregleda

Nedavno je papa Franjo, tijekom generalne audijencije u Rimu koju je održao 17. prosinca, na svoj rođendan, svijetu ukazao na jedan neobičan prizor jaslica, nazvan „pusti neka mama spava“. U jaslicama je Gospa Marija prikazana kako spava, dok sveti Josip pokušava uspavati novorođenoga Isusa, ispruženih ruku, u tipičnoj pozi za novorođenče. Sveti Otac istaknuo je kako ova slika prikazuje svu nježnost jedne obitelji i bračnoga para.

„Koliko je vas supružnika moralo međusobno podijeliti noć zbog bebe dječaka ili djevojčice koja plače, plače i plače!”, upitao je nazočne papa Franjo i objasnio kako je upravo to poruka gore spomenutog prikaza Isusova rođenja.

Neobični prikaz jaslica tako je Papinim interventom dobio veliko priznanje i postao je omiljen među korisnicima interneta. Nepotrebno je naglasiti da su svi bračni parovi koji su doživjeli radost rođenja djeteta iskusili i teško breme uspavljivanja novorođenčeta i neispavanost.

Ranije su vjernici i njihovi pastiri mogli čuti kako su jaslice evanđelje za domaćinstvo. Tako svaki vjernik može pozvati Svetu obitelj u svoj dom, među svoje radosti i brige, gdje se svakoga dana budimo, blagujemo i spavamo u zajedništvu sa svojim voljenima. A Sveti Otac i ove je godine naglasio važnost održavanja običaja da se upriličuje prikaz jaslica u obiteljima. Ranije je putovao u Greccio, gdje je sveti Franjo Asiški uprizorio prve žive jaslice te je svijetu dao apostolsko pismo u kojemu je objasnio simbolizam i smisao jaslica – Admirabile signum (hrv. Čudesni znak).

Tijekom audijencije Papa je naglasio kako su jaslice jednostavan ali učinkovit način da svoja srca pripravimo za Rođenje Isusovo. Jer one nas podsjećaju na nešto vrlo važno: Bog nije ostao nevidljiv u nebu, nego je sišao na Zemlju. Postao je čovjekom, postao je djetetom. Na taj način, uprizorujući jaslice, slavimo Božju blizinu, ponovno otkrivamo da je Bog stvaran, konkretan, živ i da diše. On nije neki daleki vladar ili sudac, nego ponizna ljubav koja je sišla među nas. A dijete u jaslicama prenosi Božju blagost nama.

„Nadam se da će uprizorenje jaslica biti prilika da pozovete Isusa u svoj život. Kad u domu uređujemo jaslice, to je kao da otvaramo vrata i govorimo Isuse, uđi!”, istaknuo je Sveti Otac. Na kraju audijencije svim je okupljenima čestitao Božić.