Početna stranica » Obljetnice u zajednici Hrvata u Limi

Obljetnice u zajednici Hrvata u Limi

153 pregleda

Na blagdan Bezgrešnoga začeća, 8. prosinca, zajednica Hrvata katolika u Limi, glavnom gradu Perua, proslavila je dvije obljetnice – 30 godina hrvatskoga pastoralnog vikarijata i 20 godina župe sv. Leopolda Bogdana Mandića. Središnje misno slavlje upriličeno je u podne u župnoj crkvi. Predvoditelj je bio vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić, a u koncelebraciji bili su još i vojni ordinarij u Peruu mons. Juan Carlos Vera Plasencia, župnik i vikar za Hrvate Južne Amerike mons. Drago Balvanović, delegat za Hrvate u SAD-a i župnik u New Yorku fra Nikola Pašalić, župnik svetišta Gospe od Guadalupea u Limi mons. Rafael Rétegui, vojni kapelan iz BiH vlč. Marijan Stojanović, župni vikar vlč. Marko Jukić i kombonijanac misionar p. Graciadio Mengalli.

Misno slavlje započelo je svečanom procesijom u kojoj su sudjelovali i župljani u peruanskim i hrvatskim narodnim nošnjama. Misno slavlje uzveličali su svojim pjevanjem i udruženi liturgijski zborovi župe i vikarije zajedno s mladima, a pjevalo se na španjolskom i hrvatskom jeziku. Među nazočnim vjernicima bili su mnogi uglednici iz društveno-političkog i kulturnog života, predstavnici sirotišta iz Ponte Piedre, iz drugih zajednica koje ova župa pomaže te mnogi dobročinitelji župne zajednice.

Svečanom misnom slavlju jubileja prethodila je devetnica Bezgrešnom začeću koju su svakoga dana animirali članovi različitih redovničkih zajednica u Limi. Posebna svečanost upriličena je u večernjim satima 7. prosinca. Naime, vjernici su mogli sudjelovati u procesiji s kipom Marije Pomoćnice kršćana. Po završetku je ovaj kip postavljen u jednom od obližnjih parkova na uspomenu i na trajni spomen ove obljetnice. Na sam blagdan Bezgrešnoga začeća, u jutarnjim satima mons. Tomo Vukšić predvodio je obred obnove redovničkih zavjeta u generalnoj kući časnih sestara kanonesa Svetoga Križa.

Nakon središnjega misnog slavlja u župnoj je dvorani uslijedila svečana dodjela državljanstva i prisega na Sveta Evanđelja i Ustav Perua mons. Drage Balvanovića, hrvatskoga misionara u Peruu. Peruansko državljanstvo uručeno mu je kao zahvala za njegovo 30-godišnje djelovanje među Hrvatima Perua. Državljanstvo su mu uručili načelnik Ureda za migracije i unutrašnje poslove Perua Eduardo Sevilla Echevaria i generalna ravnateljica Migracija Perua Roxana Aguila de Petrovic. Svečanost je uljepšana posebnim programom folklora, plesova i pjesama iz Perua.