Početna stranica » O rodnoj ideologiji

O rodnoj ideologiji

131 pregleda

U Hrvatskoj se već mjesecima vodi žučna rasprava o rodnoj ideologiji i o Istanbulskoj konvenciji. Puno je nejasnoća, posebice među vjernicima, pa je potrebito jedno kratko teološko tumačenje.

Prvo što je važno istaknuti jest razlikovanje rodne teorije i rodne ideologije. Teologija nema nikakvih poteškoća s rodnom teorijom, s pojmom roda, rodnih stereotipa, zapravo sa svim onim što govori i sama Istanbulska konvencija. Štoviše, rodna je teorija nastala unutar kršćanske vjere. Radi se o sljedećem. Prema kršćanskom shvaćanju, Bog je stvorio čovjeka kao muško i žensko, kao muški i ženski spol. On je svojim stvaranjem odredio, utisnuo u spol muškarca i žene određene uloge, uloge koje u jedinstvu različitosti, u istom dostojanstvu različitih uloga, ostvaruju ljubav – ljubav koja podrazumijeva razlike. S istočnim grijehom dolazi do poremećaja tih uloga, nastaju nove uloge, ono što moderna znanost naziva „rodom”. Tako svaka kultura, religija, društvo tijekom povijesti, više ili manje izvrće Božju zamisao muškarca i žene. Nastaju rodovi, rodni stereotipi koji ugrožavaju i potamnjuju izvornu ulogu muškarca i žena. Stoga se kršćanstvo pojavljuje kao prava rodna religija u smislu da, pozivajući se na Božju objavu u Isusu Kristu i Sveto pismo, počinje žestoko kritizirati rodne stereotipe koji su vladali, primjerice u Rimskom Carstvu, ali i drugdje, u drugim kulturama. Drugim riječima, kršćanstvo tvrdi da postoji jednom zauvijek zadana uloga muškarca i uloga žene, uloga koja se temelji na stvorenom spolu, a ona se može pronaći upravo u Svetom pismu i u tradiciji Crkve.

Na temelju takve vizije muškarca i žene kršćanstvo radikalno kritizira sve rodne stereotipe, koji i danas postoje u mnogim kulturama ili pak u današnjoj zapadnoj nekršćanskoj kulturi! U tom smislu kršćanstvo podržava rodne teorije, rodne studije, pojam roda i s tim nema nikakvih poteškoća. Stoga je krajnje nerazumljivo da se u svakojakim raspravama kršćanstvo neprestano predstavlja kao ono koje je protiv roda, rodnih studija i rodnih teorija. Nipošto. Ali kršćanstvo je protiv rodne ideologije koja se temelji na nevjeri u Boga. Više ne postoji Bog, Stvoritelj, a time i nešto objektivno zadano (primjerice Biblija), prema kojemu se trebaju ravnati muškarac i žena, njihove uloge. Za onoga koji ne vjeruje u Boga posve je razumljivo da on sam određuje ono što želi biti, tj. kakav muškarac i kakva žena.

Drugo, protivljenje Istanbulskoj konvenciji proizišlo je iz političkih i društvenih zbivanja, a ne zbog teoloških razloga. Većina onih koji se protive (medijski, aktivistički) Istanbulskoj konvenciji, zapravo i sami podržavaju rodnu ideologiju! Naime, posve je besplodno kritizirati Istanbulsku konvenciju i rodnu ideologiju (koju ja kao teolog ne uspijevam vidjeti u IK), karikirati neozbiljno rodnu ideologiju (treći spol, muško koje je žensko itd.), a pritom uopće ne reći konkretno u čemu se sastoji uloga muškarca i žene. Većina tih protivnika IK, kad im postavite pitanje što je muško i što je žensko, počinju zamuckivati. To ne vrijedi samo za protivnike IK, nego i za većinu teologa u današnjoj Katoličkoj Crkvi. Mainstream današnje teologije jest rodna ideologija jer (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.