Početna stranica » Mračna strana turizma

Mračna strana turizma

129 pregleda

Ogromne kolone ispred muzeja i drugih znamenitosti, velike gužve u centrima gradova diljem Europe. Turizam je blagoslov, ali sve češće i problem popularnih destinacija.

Dubrovnik, Venecija, Barcelona – svi ti gradovi imaju zajednički problem. Oni su toliko popularni da jedva izlaze na kraj s masama turista koji ih posjećuju. Ogromni kruzeri su u međuvremenu postali simbol problema zvanoga masovni turizam. Ali to ne mora biti tako! U Europi ima puno zemalja koje se itekako isplati posjetiti i u koje bi sigurno dobrodošao svaki strani gost.

Turizam doprinosi rastu BDP-a, privrednoga razvoja i stope zaposlenosti. U zemljama poput Hrvatske, Grčke, Portugala ili Italije on čini i petinu bruto domaćega proizvoda. U Njemačkoj turistička branša ostvari veći promet i od strojarske industrije. Turisti donose novac i zato bi trebali biti dobrodošli gosti. Ali, je li stvarno tako?

Tako je to samo na početku. S porastom broja posjetitelja raste i nezadovoljstvo domaćih. Nezadovoljstvo malo-pomalo raste i na koncu su turisti krivi za sve što ne valja: od prepunih tramvaja pa sve do porasta troškova stanovanja. Zato ni ne čudi da su neki gradovi već reagirali: povećavaju se boravišne takse, ograničava broj kruzera koji smiju uploviti u luke, kažnjava se neprimjereno ponašanje turista, ili se posjetitelje preusmjerava na nešto manje poznate turističke atrakcije. A to je ipak puno bolje od zabrana. Tko zna, možda i turistima bude dosta gužvi pa se vremenom ipak odluče posjetiti neke druge zemlje i gradove koje nisu na samom vrhu najatraktivnijih destinacija.