Početna stranica » Koje je obilježje pravoga prijatelja?

Koje je obilježje pravoga prijatelja?

211 pregleda

Pravi prijatelji su, kažu, blago, pa je važno znati tko su.

Biblijska knjiga propovjednika napisana u drugom stoljeću prije Krista, uključuje i sljedeće lijepe riječi: „Ništa se ne može usporediti s vjernim prijateljem i nijedna težina srebra ili zlata ne vrijedi više od dobrote njegove vjernosti. Vjerni prijatelj lijek je za život i besmrtnost.”

Općenito gledano, prijateljstva gradimo u uobičajenom životnom tijeku. Dok ulazimo u različita okruženja – počevši od mladih, naše obitelji, susjeda, grada, škole, posla – otkrivamo ljude koji nam postaju prijatelji. Svi smo iskusili radost druženja s njima, razgovor, razmjenu iskustva, davanja savjeta jedni drugima i slično.

Naša životna iskustva uključuju mnoge trenutke sreće u kojima nas prate prijatelji koji su nam nerijetko i omogućili te trenutke. Stvari kao što su izleti, sportski događaji, završetak škole ili rođendanske zabave jedno su od bezbroj dobrih iskustava koja smo imali s prijateljima.

Kako možemo znati je li nam netko pravi prijatelj, a ne samo osoba koja kroz naš život prolazi na ugodan način bez prevelikoga značenja ili posljedica?

Prijateljstvo ima jedan osnovni aspekt: prijatelj prijatelju želi ono što je obostrano dobro. Prijatelji zapravo nisu prijatelji ako se koriste samo za postizanje profesionalnoga uspjeha, za povezivanje s drugim ljudima ili pak za udovoljavanje našemu egu i ispraznosti jer želimo biti okruženi utjecajnim ljudima. Pravi prijatelji se ne koriste jedni drugima!

Prijatelji dijele ono što se događa iznutra. Moramo uključiti i ovaj vrlo važni aspekt prijateljstva: autentični prijatelji međusobno dijele život u unutrašnjosti. Prijateljstvo ide u oba smjera što znači da prijateljstvo ne znači da jedna osoba daje, a druga prima, nego oboje daju i oboje primaju.

To znači da u velikim prijateljstvima ljudi dijele svoja iskustva i patnje, zabrinutosti i svoje unutarnje bitke, te pomažu jedni drugima u teškim vremenima dijeleći njihove najdublje radosti i većinu osobnih otkrića. Prijatelji si međusobno poznaju srca.

S kim dijelim svoje povjerenje i dubinu svoga srca? Dijeli li ta osoba to isto i sa mnom? Ako je odgovor pozitivan, onda imate prave prijatelje i prijateljstvo koje traje u različitim okolnostima koje možemo doživjeti tijekom života, čak i ako ne možemo uvijek biti međusobno fizički prisutni.

Ako imate takovoga prijatelja, onda uistinu imate neprocjenjivo blago.