Početna stranica » Crkveni inventar za kapelu u Šibovima

Crkveni inventar za kapelu u Šibovima

189 pregleda

Ovom donacijom je konačno riješen, nakon dugo godina, crkveni inventar za ovu prelijepu, ambijentalno uređenu grobaljsku kapelu s dva velebna zvonika

Zahvaljujući razumijevanju i darežljivosti franjevaca Bosne Srebrene, pastoralno angažiranih u župi Sesvetska Sopnica kod Zagreba, kao i višegodišnjem doprinosu Kotorvarošana sopničkoj župi u izgradnji, vjernici i mještani područne grobaljske kapele sv. Ante Padovanskog u Šibovima, dobili su na dar i trajno korištenje vrijedan crkveni inventar: umjetnički lijepo stilizirano svetohranište, križ, svijećnjake, crkvene klupe s klecalima i sjedala za služitelje oltara.

Tako je konačno riješen, nakon dugo godina, crkveni inventar za ovu prelijepu, ambijentalno uređenu grobaljsku kapelu s dva velebna zvonika, koju je sagradio tadašnji župnik fra Ivan Franjić. Svojim zavjetnim darovima ovu su akciju pomogli mještani i vjernici naselja Šibovi, kao i drugi darovatelji.

Kapela je u vihoru Domovinskog rata i vrijeme okupacije kotorvaroške doline od strane srpske vojske, početkom devedesetih godina bila devastirana i oštećena, ali zahvaljujući zauzetosti i upornosti poslijeratnog župnika u Kotor Varošu fra Petra Karajice i potpori mještana, darovatelja i prijatelja, potkraj devedestih godina je opet obnovljena i danas uspravno stoji na lijepo uređenom groblju u Šibovima.

Darovani sakralni namještaj i inventar je dopremljen ovih dana, uoči blagdana sv. Ante Padovanskog u Šibovima i tako još više uljepšao i upotpunio arhitektonsko-urbanističku i sakralnu ljepotu ove kapele.

“Od srca zahvaljujemo našim velikodušnim darovateljima, braći franjevcima u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba fra Zdravku Dadiću i sinu našega kraja fra Stipi Karajici, zatim Iliji Lukiću Ćerči, našem sumještaninu iz Podbrđa za posredovanje i besplatan kombi prijevoz, župniku fra Zoranu Mandiću, bratiću Ivi Mariću Lukčinom za organizaciju te policijskim, carinskim i drugim graničnim službenicima na profesionalnoj i ljudskoj susretljivosti i angažiranosti u rješavanju formalnosti prilikom dopreme ovog crkvenog namještaja iz Zagreba” – rekao je Ilija Marić, najstariji mještanin u naselju Šibovi, koji je zajedno sa suprugom Marom i okupljenim mještanima nadzirao istovar ove za njih i njihovu kapelu iznimno vrijedne donacije.